Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Προστατεύουμε τον πλούτο του φυσικού κόσμου

του Στέφανου Τσιάρα*

Στην προστασία της βιοποικιλότητας είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020, η οποία φιλοξενείται φέτος στην Κολομβία. Η Κολομβία είναι μία από τις πλούσιες σε βιοποικιλότητα χώρες του κόσμου με τεράστια ποικιλία οικοσυστημάτων όπως τα πυκνά δάση του Αμαζονίου, το έντονο ορεινό ανάγλυφο των Άνδεων και τις ακτές της θάλασσας της Καραϊβικής και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο όρος "βιοποικιλότητα" χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πλούτο του φυσικού κόσμου και αναφέρεται στο σύνολο της χλωρίδας, της πανίδας και φυσικά στα ενδιαιτήματα των φυτών και των ζώων (https://ec.europa.eu/environment/basics/natural-capital/biodiversity/index_el.htm). Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) είδη χλωρίδας και πανίδας απειλούνται με εξαφάνιση.

Η βιοποικιλότητα σχετίζεται άμεσα με τους στόχους της αειφορικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας την οικονομική ευημερία, καθώς πάνω από το μισό του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος (ΑΕΠ) εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τη φύση.

Οι ευθύνες του ανθρώπου για τη σημερινή κατάσταση του πλανήτη είναι τεράστιες. Τα τρία τέταρτα (3/4) των χερσαίων οικοσυστήματων και τα δύο τρίτα (2/3) των θαλάσσιων οικοσυστημάτων έχουν αλλοιωθεί σημαντικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η μέση βιοποικιλότητα των ενδημικών ειδών στα περισσότερα χερσαία ενδιαιτήματα στον πλανήτη έχει μειωθεί κατά περίπου 20% σε σχέση με το έτος 1900. Μόνο μεταξύ των ετών 2010-2015 εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων χάθηκαν 32 εκατομμύρια εκτάρια δασών και δασικών εκτάσεων με άμεσο συνεπακόλουθο τη ραγδαία μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από το 1974, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάθε χρόνο φιλοξενείται σε διαφορετική χώρα και είναι αφιερωμένη σε διαφορετικό θέμα, ανάλογα με την επικαιρότητα.

*Ο Στέφανος Τσιάρας είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση