Παγκόσμια Συνθήκη για το περιβάλλον προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να αποσπάσει τα βλέμματα όλων και να αγωνιστεί  παγκοσμίως φορώντας το μανδύα του περιβαλλοντικού ηγέτη. Τον περασμένο Ιούνιο φιλοξένησε τη σύνοδο των παγκόσμιων ηγετών συμπεριλαμβανομένου του πρώην Γενικού Γραμματέα  Μπαν Κι Μουν, τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης Ζανγκ Σίνσενγκ και του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέιγκερ και πρότεινε τη Παγκόσμια Συνθήκη για το Περιβάλλον.

Πρόκειται για μια νομοθετική σύμβαση που αφορά το περιβάλλον η οποία θα χρησιμεύσει ως βάση  μιας νέας συνθήκης του ΟΗΕ για τον καθορισμό θεμελιωδών περιβαλλοντικών δικαιωμάτων της ανθρωπότητας. Ο στόχος της είναι να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας για την προστασία των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων εντός του νομικού πλαισίου του ΟΗΕ. Τέτοιες συμφωνίες υπάρχουν για τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα της ανθρωπότητας και μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών στα κράτη μέλη του ΟΗΕ, όπως συμβαίνει με τις Συμφωνίες των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Αν και υπάρχουν πάνω από 500 διεθνείς συνθήκες που ασχολούνται με το περιβάλλον, με ποικίλους βαθμούς επιβολής αυτή η πρόταση προς τον ΟΗΕ θα ενισχύσει τη συνοχή των διεθνών περιβαλλοντικών νόμων και θα καθορίσει σαφείς υποχρεώσεις για τα έθνη και τα άτομα για την προστασία του περιβάλλοντος», επεσήμανε  ο δικαστής Αντόνιο Ερμάν Μπέντζαμιν, πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Περιβαλλοντικό Δίκαιο της  Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Αυτό το νέο νομικό σύμφωνο συνθέτει θεμελιώδεις και κοινές αρχές του περιβαλλοντικού δικαίου, όπως η Δήλωση της Στοκχόλμης του 1972, ο Παγκόσμιος Χάρτης της Φύσης του 1982 και η Δήλωση του Ρίο του 1992. Ορίζει τις αρχές που υποχρεώνουν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και άλλα νομικά πρόσωπα να προστατεύουν το περιβάλλον, να προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και την ισότητα μεταξύ των γενεών και να διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Το σχέδιο της Συνθήκης θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών από τον πρόεδρο Μακρόν και θα εισέλθει σε μια περίοδο διαβουλεύσεων και βελτίωσης. Εάν η συνθήκη εγκριθεί στα Ηνωμένα Έθνη, θα είναι η πρώτη φορά που τα περιβαλλοντικά δικαιώματα θα έχουν ολοκληρωμένη νομική υπόσταση, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.