Παραδόθηκαν οι ακτές της Πειραϊκής - Μετά τις μετρήσεις η απόφαση για την κολύμβηση

Παραδόθηκαν στο κοινό οι δύο παραλίες της Φρεαττύδας και του Όρμου Αφροδίτης στην Πειραϊκή, με την επισήμανση όμως ότι την απόφαση για το αν θα επιτραπεί η κολύμβηση ή όχι θα τη λάβει το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραλίες είχαν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

«Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά αντιρρύπανσης» ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την παράδοση των ακτών, ενώ επισήμανε ότι ο Πειραιάς στο σύνολό του ήταν η πρώτη περιοχή όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, σε λιγότερο από ένα μήνα (8 Οκτωβρίου).

«Σήμερα αυτό που παραδίδεται είναι το κομμάτι της παραλίας. Η κολύμβηση θα επιτραπεί ή όχι, με απόφαση του υπουργείου Υγείας και αυτή θα στηριχθεί στις νέες μετρήσεις που θα έχουμε από το ΕΛΚΕΘΕ. Πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει και αυτό ώστε να ολοκληρωθεί συνολικά ο κύκλος αυτού του άτυχου συμβάντος που ταλαιπώρησε τον Πειραιά και τους υπόλοιπους δήμους, το τελευταίο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις όσων έχουν πληγεί μετά το συμβάν, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται γραφείο του IOPC Funds (Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων), το οποίο θα δέχεται τις αιτήσεις αποζημιώσεων για όσους έχουν πληγεί και το αποδεικνύουν με οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. «Αυτό» διευκρίνισε ο υφυπουργός «σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνει κάποιος στα δικαστήρια για μακρόχρονες διαδικασίες, αλλά ούτε θα χρειάζεται να πηγαίνει στο Λονδίνο για να αποζημιωθεί. Και οι μικροί, δηλαδή και οι μικρομεσαίοι, θα μπορέσουν να καταθέσουν εδώ στον Πειραιά την αίτησή τους για αποζημίωση».

«Βλέπουμε πράγματι ότι στις περιοχές που επισκεφθήκαμε δεν υπάρχει ρύπανση και προφανώς η δουλειά που έγινε έχει θετικά αποτελέσματα» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

«Θα περιμένουμε» πρόσθεσε «στις επόμενες εβδομάδες, και τις μετρήσεις των επιστημονικών οργάνων για τα νερά, που είναι το πιο κρίσιμο», γιατί όπως τόνισε «το να έχεις παραλίες χωρίς να μπορείς να κολυμπήσεις νομίζω είναι μισή δουλειά».

Ο κ. Μώραλης ευχήθηκε την άμεση άρση της απαγόρευσης της κολύμβησης, ώστε να επανέλθει η πόλη στην πρότερη κατάσταση, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πρωτόκολλο Επιθεώρησης Ολοκλήρωσης Καθαρισμού και Παράδοσης των Ακτών, εξηγώντας πως υπάρχει η δυνατότητα εάν επαναπροκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα στις παραλίες αυτές, με ευθύνη της αντιρρυπαντικής εταιρείας, εκείνη να επανέλθει και να καθαρίσει αυτά τα οποία πιθανόν να εμφανιστούν.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών και στις άλλες περιοχές, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται εντατικά στα σημεία όπου το πρόβλημα παραμένει.

Στην παράδοση παρίσταντο εκτός από τον δήμαρχο Πειραιά, ο γγ Ναυτιλίας κ. Καλαματιανός και του γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης και στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση