ΠΔ για Αξιό: Προστασία της περιοχής, στήριξη του αγροτικού τομέα και καθετοποίηση

Με την ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων, αλλά και ιδιωτών της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα Αξιού, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου ημερίδα για τη συζήτηση του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου, Χριστίνας Μπαριτάκη.

Στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε η ευκαιρία να λυθούν ορισμένες παρερμηνείες ως προς τους στόχους, αλλά και ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός του Εθνικού Πάρκου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές εντάσεις μεταξύ των στους παραγωγικών και των αυτοδιοικητικών φορέων.

Στόχος του Προεδρικού Διατάγματος είναι όχι μόνο η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αλλά και η στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας, τόνισαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Χριστίνα Μπαριτάκη και ο κ. Θεμιστοκλής Κουιμτζής, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, στην αρμοδιότητα του οποίου θα υπάγεται το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού. Η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης, Στέλλα Βαρελτζίδου, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που παρέχουν τα υγιή οικοσυστήματα στους κατοίκους της περιοχής.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων ονομασίας προέλευσης της περιοχής», είπε η κ. Βαρελτζίδου.

Επιτρέπεται η καθετοποίηση

Μεταξύ των άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι των αγροτικών και αλιευτικών συνεταιρισμών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον περιορισμό των παραγωγικών δυνατοτήτων εντός της προστατευόμενης περιοχής.

«Το παρόν Π.Δ. επιτρέπει μία σειρά δραστηριοτήτων που απαγορεύονταν από την προηγούμενη ΚΥΑ, όπως η καθετοποίηση της παραγωγής -για παράδειγμα με τη δημιουργία τυροκομείων ή μονάδων τυποποίησης ρυζιού- η κατασκευή σιλό, αποθηκών, ακόμη και μεγαλύτερων των 80 τ.μ.», διευκρίνισε η κ. Μπαριτάκη. Κάλεσε εξάλλου τους φορείς να προβούν σε μία προσεκτική ανάγνωση του κειμένου του Π.Δ. Ενδεικτικά ανάφερε ότι, αντίθετα με όσα πιστεύουν κάποιοι φορείς, δεν προβλέπεται γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης για αλλαγή της καλλιέργειας, δεν υπάρχει όριο του αριθμού των ζώων στις σταβλικές μονάδες, ούτε και επιβάλλεται η βιολογική γεωργία.

Όπως υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, η ζώνη των αγροτικών δραστηριοτήτων (πρώην Γ’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου) ορθά έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πάρκο, καθώς οι περιοχές αυτές ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για «ένταξη της περιφερειακής ζώνης στο Εθνικό Πάρκο», τόνισε ότι δεν έχει σημασία το τυπικό της ονομασίας της ζώνης αυτής, αλλά οι χρήσεις γης που θα επιτρέπονται, για τις οποίες μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των χρηστών και του υπουργείου.

«Όσο καθυστερεί η έκδοση του ΠΔ τόσο καθυστερεί και η περιοχή στην πρόοδο και την ανάπτυξή της», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα αμφισβητηθεί καμία δραστηριότητα του αγροτικού τομέα, ενώ οι απόψεις των φορέων θα καταγραφούν με σκοπό να υπάρξουν βελτιώσεις. Ωστόσο, όπως είπε, αυστηρώς δεν μπορούν να υπάρξουν παρεκκλίσεις σε θέματα που αφορούν τη συμμόρφωσή μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι είναι αδύνατον οποιοσδήποτε υπουργός να βάλει την υπογραφή του στην ύπαρξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων –και ειδικότερα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων- εντός της πλημμυρικής κοίτης του ποταμού, οι οποίες απαγορεύονται όχι από το παρόν ΠΔ, αλλά πολύ παλιότερα, με νομοθετική ρύθμιση του 1958.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα θέματα όπως η μελέτη διαχείρισης φερτών υλών και η πραγματοποίηση αμμοληψιών, για να αποφευχθεί και ο κίνδυνος πλημμυρών, η μελέτη βοσκοϊκανότητας, αλλά και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ρύπανση των καναλιών και του Θερμαϊκού με λύματα.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των παρευρισκόμενων ως προς το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί αλλαγή της χρήσης γης στην περιοχή με τη δημιουργία βιοτεχνιών, βιομηχανιών, που θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον και το παραγόμενο προϊόν.

Τέλος, ο υπουργός ολοκληρώνοντας επισήμανε και την ανάγκη τήρησης εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεων για προστασία της περιοχής σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση