Πεζοπορία στην Αλόννησο

Ο πιο γοητευτικός τρόπος για να γνωρίσετε τη φύση στην Αλόννησο είναι η πεζοπορία. Ένα καλοσυντηρημένο δίκτυο με λιθόστρωτα μονοπάτια προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη πανέμορφη φύση του νησιού.Στο νησί έχει διαμορφωθεί και σηματοδοτηθεί ένα θαυμάσιο δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών ανάμεσα σε δάση που προσφέρονται για απολαυστικό trekking (προσφέρουν σπουδαία θέα στους περιπατητές).

 

Ακολουθήστε  το μονοπάτι από το Πατητήρι που καταλήγει  στην Παλιά πόλη της Αλοννήσου,  θαυμάστε την εξαιρετική διαδρομή και τη μαγευτική θέα στις δύο πλευρές του νησιού. (Διάρκεια διαδρομής 30 λεπτά περίπου χωρίς την επιστροφή).

Από την Παλιά πόλη της Αλοννήσου ακολουθήστε το χωματόδρομο στην κορυφογραμμή και θα βρεθείτε στην ψηλότερη κορυφή στο νοτιοδυτικό άκρο της Αλοννήσου, τον Καλόβουλο, απ' όπου μπορείτε να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα προς το γειτονικό νησί της Σκοπέλου. (Διάρκεια διαδρομής 45 λεπτά σε χωματόδρομο και μονοπάτι, χωρίς την επιστροφή).

Περπάτημα στην παραλία μέσα από πευκοδάση, ακολουθώντας μια "κυκλική" διαδρομή που συνδέει το Πατητήρι με το κόλπο της Μεγάλης Άμμου. Απολαύστε τη θέα από το γραφικό ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται σε γκρεμό πάνω από τη θάλασσα και αφήστε τα πνευμόνια σας να γεμίσουν με την μυρωδιά του πεύκου σε όλη τη διαδρομή. Ανακαλύψτε τα "θαυματουργά" βότανα που φυτρώνουν στα χώματά της, κάνοντάς την γνωστή από την αρχαιότητα.  Ξεκουραστείτε στα ερείπια του αρχαίου κάστρου στο Καστράκι ή στην κτιστή βρύση στο Μέγα Νερό. (Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες και 30 λεπτά περίπου σε χωματόδρομο και μονοπάτι χωρίς την επιστροφή).

 

Περπατήστε στην παραλία μέσα από σκιερά πευκοδάση, κατά μήκος του κόλπου της Μεγάλης Άμμου. Ξεκινήστε από την παραλία Τσουκαλιά, όπου υπήρχε αρχαίο εργαστήριο αμφορέων, απολαύστε τη θέα από το γραφικό ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται σε γκρεμό πάνω από τη θάλασσα και αναπνεύστε την πιπεράτη μυρωδιά του πεύκου και των "θαυματουργών" βότανων που φυτρώνουν στην Αλόννησο, για τα οποία ήταν ονομαστή από την αρχαιότητα.. Για περισσότερες πληροφορίες ψάξτε το καλό βιβλίο «Η Αλόννησος με τα πόδια» των Bente Keller και Ηλία Τσουκανά.

Για τη διαμονή σας   στον επίγειο παράδεισο της Αλοννήσου

www.alonissos-rooms.gr

Ενημέρωση για το Θαλάσσιο Πάρκο, τις φώκιες και τη δράση της Mom στο Κέντρο Ενημέρωσης στο Πατητήρι, που έχει και ωραία προγράμματα ειδικά για παιδιά (www.mom.gr). Εκδρομές στο Θαλάσσιο Πάρκο με το εξαιρετικό σκαρί «Πλανήτης» (Τ/24240-65.188, www.alonnisostravel.gr).

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!