Πεζοπορία στο Πάικο

Παλαιοχώρι-Σέλμα-Στραβοπόταμος (10km)

 

  • Μετά την Καστάνερη φτάνουμε στη τοπόθεσια Παλαιοχώρι όπου και αφήνουμε το αυτοκίνητο σε ένα απο τα δύο λυόμενα του Δασαρχείου Γουμένισσας. Αφήνουμε την άσφαλτο και μπαίνουμε αριστερά (απέναντι απο το ξύλινο λυόμενο και ανηφορίζουμε), αφήνοντας το δεύτερο λυόμενο στα αριστερά μας.
  • Προχωράμε πάνω στον δασικό δρόμο ώσπου φτάνουμε στο υψόμετρο 1.345μ. στην τοποθεσία Σέλμα όπου και αφήνουμε τον χωματόδρομο για να πιάσουμε το μονοπάτι στα δεξιά μας. Από το σημείο αυτό  έχουμε καταπληκτική θέα της Τζένας και της κορυφής του Πάικου 'Γκόλα Τσούκα'.

                                                                       

  •  Ακολουθούμε τη σημματοδότηση με τις κίτρινες σαλαμάνδρες του Ορειβατικού της Γουμένισσας. Κατηφορίζουμε για 2.5 χλμ περίπου ώσπου φτάνουμε σε παλιό τρακτερόδρομο που έχει μετατραπεί σε νεροφαγιά και τον ακολουθούμε για 800μ.
  • Φτάνουμε σε χωματόδρομο ο οποίος πάει αριστερά προς την τοποθεσία Βαλεόρβο και εκεί κάνουμε δεξιά. Φτάνουμε στην άσφαλτο και την διασχίζουμε προς τα αριστερά για να μπούμε και πάλι σε χωματόδρομο που έπειτα απο πολύ λίγα μέτρα μας οδηγεί στην τοποθεσία Στραβοπόταμος που βρίσκεται το ομώνυμο ρέμα και ο χώρος αναψυχής.
  • Από την άκρη του χώρου αναψυχής ξεκινάει το μονοπάτι Πριματάρι το οποίο είναι θεαματικό, καθώς περνάει με οκτώ γέφυρες το ρέμα, στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, μήκους 3.5 χλμ. Το μονοπάτι τερματίζει στο παρατηρητήριο που έχει μια εξαιρετική θέα στη χαράδρα του Στραβοποτάμου και βρίσκεται πάνω στον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί απο την Καστάνερη στα Μεγάλα Λιβάδια.
  • Σημείωση : Εαν δεν θέλετε να περπατήσετε τα περίπου 4 χλμ της ασφάλτου πίσω προς το Παλιοχώρι, θα πρέπει να έχετε αφήσει ένα απο τα αυτοκίνητα σας στην τοποθεσία του Παρατηρητήτριου Στραβοποτάμου πριν ξεκινήσετε απο το Παλιοχώρι την πορεία σας.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!