Περιστατικά απάτης σε SIM που βρίσκονται εγκατεστημένες σε φ/β

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετά παράπονα σχετικά με συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν κάρτες SIM που βρίσκονται εγκατεστημένες σε φωτοβολταϊκά συστήματα και έχουν βρεθεί θύματα περιστατικών καταδολίευσης (fraud), καταγγέλει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει ο ΣΕΦ, μια από τις υπηρεσίες που παρέχουν οι αδειοδοτημένοι από την ΕΕΤΤ πάροχοι στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης μέσω αποστολής γραπτών μηνυμάτων σε 5-ψήφιους αριθμούς αυξημένης χρέωσης (PSMS).

Οι υπηρεσίες αυτές καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος τιμών και επιτρέπουν στο συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας να αποκτά πρόσβαση σε περιεχόμενο/υπηρεσίες με χρέωση του λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας που λαμβάνει από τον πάροχό του. Οι υπηρεσίες αυτές, μπορούν να είναι χρεώσιμες μόνο κατά την αποστολή ή/και κατά τη λήψη SMS (συνδρομητικές).

Τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα που επικοινωνούν με το λογισμικό διαχείρισής τους μέσω του ασύρματου τηλεπικοινωνιακού δικτύου με τη χρήση δεδομένων (3G/4G), χρησιμοποιούν κάρτες SIM που σε θεωρητικό επίπεδο δεν θα έπρεπε να κάνουν χρήση των εν λόγω υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης (ΥΠΠ).

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες Machine-to-Machine, οι οποίες κάνουν αποκλειστική χρήση δεδομένων, μέσω καρτών SIM που μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από συνθήκες αυξημένης υγρασίας, θερμοκρασίας κ.α. και καλύπτουν τη συγκεκριμένη ανάγκη. Επειδή όμως αυτές οι υπηρεσίες είναι ακριβότερες από τα κοινά εμπορικά πακέτα για ιδιώτες ή επιχειρήσεις με προγράμματα data, οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών συστημάτων ή οι εγκαταστάτες αυτών, τις περισσότερες φορές δεν επιλέγουν τις εξειδικευμένες λύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν είναι ενήμεροι για τη χρήση των καρτών SIM από φωτοβολταϊκά συστήματα και αντίστοιχα δεν ενημερώνουν εξαρχής τους συνδρομητές να προβούν σε φραγή των υπηρεσιών SMS, ώστε να αποφύγουν τις περιπτώσεις καταδολίευσης (fraud).

Όπως συστήνει ο Σύνδεσμος, ο πλέον άμεσος τρόπος αντιμετώπισης, είναι οι χρήστες καρτών SIM που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση φωτοβολταϊκών συστημάτων, να μην έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν SMS σε ΥΠΠ, επιλέγοντας να ενεργοποιήσουν την αντίστοιχη φραγή έπειτα από επικοινωνία με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση