Πετρελαιοκηλίδα: Άρχισαν οι δειγματοληψίες του ΕΛΚΕΘΕ, σε έναν μήνα τα αποτελέσματα

του Νίκου Αβουκάτου

Σε έναν μήνα αναμένεται να είναι έτοιμα τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που ξεκίνησαν σήμερα από το Ωκεανογραφικό του ΕΛΚΕΘΕ «Αιγαίο», σε επιλεγμένα σημεία του Σαρωνικού Κόλπου, που έχει πληγεί από την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα λόγω της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ».

Αυτό εκτίμησε μιλώντας στη Greenagenda.gr ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Παναγιώτης Χατζηανέστης. Όπως είπε, από το πρωί, συλλέγονται δείγματα του νερού, του ιζήματος, του φυτοπλαγκτού και του ζωοπλαγκτού.

Το Ωκεανογραφικό απέπλευσε στις 9 σήμερα το πρωί. Ξεκίνησε τις δειγματοληψίες από τα ανοιχτά της Αναβύσσου και από τις νότιες ακτές της Αττικής, ενώ, ακολούθως, θα κινηθεί ανατολικά της Σαλαμίνας και προς Βορρά, στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας. Η κατάπλευσή του στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται αύριο το μεσημέρι.

Παρότι η ερευνητική αποστολή του κλιμακίου των επιστημόνων στο «Αιγαίο» είχε προγραμματιστεί από καιρό, η διαδικασία επισπεύσθηκε λόγω του τεράστιου προβλήματος στον Κόλπο από το ναυάγιο.

Η αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ θα επαναληφθεί μετά την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής και τον καθαρισμό των ακτών.

Ποιο είναι το ωκεανογραφικό σκάφος Αιγαίο

elkethe (600 x 402)

Το ωκεανογραφικό «Αιγαίο» ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Χαλκίδας και καθελκύστηκε το Δεκέμβριο του 1985. Το 1996 ξεκίνησε ευρείας κλίμακας μετασκευή, με αύξηση του μήκους στα 61,51 μέτρα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1999.

Το «Αιγαίο» είναι εξοπλισμένο με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα και χρησιμοποιείται και από άλλους Ελληνικούς φορείς (ΙΓΜΕ, Υπ. Πολιτισμού, Πανεπιστήμια) ικανοποιώντας ανάγκες εθνικών και διεθνών προγραμμάτων, τόσο στα Ελληνικά χωρικά ύδατα όσο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο χρόνος απασχόλησής του φθάνει ή και ξεπερνά τις διακόσιες πλεύσιμες ημέρες το χρόνο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση