Κοπεγχάγη: Αυτοκίνητο VS ποδήλατο, σημειώσατε διπλό (vid)

Η Κοπεγχάγη έχει προσεγγίσει το στόχο μιας μακρόχρονης πορείας ώστε να γίνει μια ποδηλατούπολη. Οι αισθητήρες που διαθέτουν τα ποδήλατα εντόπισαν ένα νέο ρεκόρ μετακινήσεων.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας της Δανίας κυκλοφόρησαν περισσότερα ποδήλατα από τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το δελτίο κίνησης, τον τελευταίο χρόνο, καταγράφηκαν 35.080 νέα ποδήλατα και έφθασαν σε σύνολο τα 265.700, σε σύγκριση με τα 252.600 αυτοκίνητα.

Ο δήμος της Κοπεγχάγης συγκεντρώνει στοιχεία της κίνησης στους δρόμους από το 1970. Εκείνη την χρονιά κυκλοφορούσαν 351.133 αυτοκίνητα και 100.071 ποδήλατα.

Η κυκλοφορία των ποδηλάτων έχει αυξηθεί περίπου 68%, τα τελευταία 20 χρόνια. Η ποδηλασία αποτελεί έναν συνεχώς εξελισσόμενο στόχο. Το σημερινό ποσοστό χρήσης ποδηλάτου ανέρχεται σε 41% και εκτιμάται ότι το σύνολο των μετακινήσεων με ποδήλατο θα φθάσει το 50% το 2025.

Την τελευταία δεκαετία δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για υποδομές που ανήλθαν σε 1 δισ. Κορώνες Δανίας. Από το 2013, δόθηκαν σε χρήση στους πεζούς και τους ποδηλάτες τρεις γέφυρες που έκαναν τη ζωή των κατοίκων ευκολότερη.

Οι 20 ηλεκτρικοί αισθητήρες εγκαταστάθηκαν σταδιακά από το 2009 στο δημαρχείο της πόλης και γύρω από την πόλη, για την αυτόματη μέτρηση των ποδηλάτων που ταξιδεύουν μέσα από την μητροπολιτική περιοχή. Η καταγραφή της κυκλοφορίας των ποδηλάτων είναι μόνο μία πτυχή του στόχου της κυβέρνησης να ενθαρρύνει περισσότερο την αστική ποδηλασία.

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει δαπανήσει 135 εκατομμύρια ευρώ από το 2005, προκειμένου να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τη μετακίνηση με ποδήλατα, όπως με την κατασκευή γεφυρών και δρόμων αποκλειστικά για ποδηλάτες και πεζούς. Ενώ η κυκλοφορία των ποδηλάτων συνεχίζει να αυξάνεται, σημειώνοντας άνοδο 15% μόνο τον τελευταίο χρόνο, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων μειώνεται σταδιακά, σημειώνοντας πτώση 1% πέρυσι.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση