Πιο πράσινη και πιο έξυπνη η Χαλκίδα, με app για στάθμευση και με φωτισμό LED

Η Χαλκίδα θα είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα όπου θα εγκατασταθούν πιλοτικά συστήματα «έξυπνης» στάθμευσης (Smart Parking) και «έξυπνου» φωτισμού (Smart Lighting), υποστηριζόμενα από μία ενιαία πλατφόρμα «έξυπνης πόλης».

Με την «έξυπνη στάθμευση» φιλοδοξείται να βρίσκουν ευκολότερα και ταχύτερα θέση στάθμευσης οι οδηγοί αυτοκινήτων, να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία, και με το smart lighting να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας στην πόλη.

Σύμφωνα με το In.gr, το έργο θα υλοποιήσουν έως τις αρχές του 2017 από κοινού ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco, η ΚΑΥΚΑΣ και η OTS, με σκοπό να αποδειχτεί στην πράξη το όφελος που προκύπτει σε μια πόλη και στους κατοίκους της από την υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών.

Smart Parking: Μείωση χρόνου και ρύπων

Στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν σε κεντρικό σημείο της Χαλκίδας ειδικοί αισθητήρες έξυπνης στάθμευσης.

Μέσω εφαρμογής για smartphone, η οποία αναπτύχθηκε από την OTS, οι οδηγοί θα ενημερώνονται για τις διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και θα λαμβάνουν οδηγίες για να φτάσουν εκεί.

Σε περίπτωση που η επιλεγμένη θέση καταληφθεί από άλλο οδηγό, τότε θα γίνεται αυτόματα αναδρομολόγηση στην πλησιέστερη διαθέσιμη θέση.

Η εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου εύρεσης θέσης στάθμευσης -20 λεπτά κατά μέσο όρο στα αστικά κέντρα- και κατ’ επέκταση στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Επίσης εκτιμάται ότι θα μειωθεί η εκπομπή ρύπων από τα οχήματα.

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή θα μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τις θέσεις στάθμευσης, αφού θα έχει εικόνα τόσο για το χρόνο στάθμευσης κάθε οχήματος, όσο και για κάθε στάθμευση που παραβιάζει τον Κ.Ο.Κ.

- Ξέρατε ότι... Ο Δήμος του Westminster στο Λονδίνο εφαρμόζει ένα πρόγραμμα Smart Parking στο οποίο χρησιμοποιούνται από κοινού συστήματα CCTV και αισθητήρων για τον έλεγχο της στάθμευσης. Μια δωρεάν εφαρμογή παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από αισθητήρες σε περισσότερες από 3.000 θέσεις επί πληρωμή και θέσεις ΑμεΑ στο West End, βοηθώντας στην εύρεση των κενών θέσεων γρήγορα κι εύκολα. Οι δυνατότητες της εφαρμογής περιλαμβάνουν: επισήμανση κατάστασης με “κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο” σε πραγματικό χρόνο για περισσότερες από 3.000 θέσεις, τοποθεσίες για περισσότερες από 41.000 θέσεις στάθμευσης σε δημόσιες οδούς και σε ειδικούς χώρους, φιλτράρισμα των θέσεων επί πληρωμή, των θέσεων για αναπήρους, για κατοίκους, για τροφοδοσία, για ταξί, για δίκυκλα, πλοήγηση μέσω δορυφόρου στις θέσεις στάθμευσης, αναλυτικές πληροφορίες, όπως το πλήθος των θέσεων, οι ώρες και οι χρεώσεις στάθμευσης, ταξινόμηση αποτελεσμάτων βάσει τιμής, απόστασης ή αξιολόγησης, αξιολόγηση και κοινοποίηση πληροφοριών για τις θέσεις στάθμευσης καθώς και ανάρτηση σχολίων, πληρωμή για τη στάθμευση και διαχείριση των περιόδων στάθμευσης.
- Δείτε τη μελέτη των IBMερς για την Αθήνα και την προοπτική να μετασχηματιστεί σε Έξυπνη Πόλη

Smart Lighting: Μειωμένη κατανάλωση ρεύματος

Αντίστοιχα, τα συστήματα έξυπνου φωτισμού LED που θα εγκατασταθούν θα μπορούν να προσαρμόζονται, σε πραγματικό χρόνο, σε διαφορετικά επίπεδα έντασης φωτισμού, ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού υπολογίζεται πως τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED εξοικονομούν περισσότερο από 60% στην κατανάλωση ρεύματος.

Παράλληλα, μέσω εγκατάστασης ειδικής εφαρμογής θα γίνεται ευκολότερα η διαχείριση του δικτύου φωτισμού από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου, το οποίο θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα όποτε χρειάζεται και θα έχει συνεχώς εικόνα για την κατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης έξυπνης πόλης

Τα δεδομένα και των δύο έξυπνων λύσεων θα συγκεντρώνονται, μέσω των δικτυακών υποδομών του, σε cloud υποδομές του Ομίλου ΟΤΕ και από εκεί θα επικοινωνούν με την πλατφόρμα διαχείρισης Smart & Connected Digital Platform, της Cisco.

Μέσω της πλατφόρμας θα είναι δυνατή η αλληλεπίδραση των εφαρμοζόμενων λύσεων, η ενοποιημένη απεικόνιση των αποτελεσμάτων τους και η διαχείρισή τους από εξουσιοδοτημένους εργαζόμενους του Δήμου. Επιπλέον, το Smart & Connected Digital Platform θα προσφέρει κοινή διαχείριση των παραγόμενων δεδομένων και θα έχει τη δυνατότητα μελλοντικής ενσωμάτωσης νέων λύσεων που θα λειτουργούν και αυτές ως ένα και ενιαίο σύνολο.

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά που με τη βοήθεια σημαντικών εταίρων, η Χαλκίδα γίνεται η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που εγκαθιστά έξυπνα συστήματα στάθμευσης και φωτισμού. Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον, με τη βοήθεια καινοτόμων τεχνολογιών. Στόχος μας είναι η Χαλκίδα να αποτελέσει πρότυπο «πράσινης» και «έξυπνης» πόλης, για όλη τη χώρα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση