Πιράνχας στον ποταμό Εβρο

Πριν από λίγες ημέρες ταυτοποιήθηκε από επιστήμονες  του ΙΝΑΛΕ στη Νεα Περαμο Καβάλας   ότι αλιεύθηκε    το πιο επικίνδυνο είδος  πιράνχας στον ποταμό  Εβρο.Συγκεκριμένα,  ο ερασιτέχνης ψαράς Κωστας  Τσολακιδης   τις πρώτες πρωινές  ώρες   της Κυριακής  στις 29 Ιουλίου έπιασε στο άγκιστρι του όχι κυπρίνους και γουλιανούς  αλλα ένα  ασυνήθιστο ψάρι  για την  περιοχή. Το δόλωμα  που χρησιμοποίησε ήταν καλαμπόκι «το πώς δάγκωνε  το ψάρι με έκανε εντύπωση  , μόλις άρχισα το καθάρισμα σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά. Λίγες ημέρες  μετά  αποφάσισα  να ενημερώσω  το τμήμα αλιείας Ορεστιαδας, οι υπάλληλοι ήρθαν σε επαφή με το ΙΝΑΛΕ  έστειλα φωτογραφίες και  ταυτοποιηθηκε από τους επιστήμονες» είπε στους  u-r.gr ο κ. Τσολακίδης .

 Το ψάρι –φονιάς  είναι το Pygocentrus nattereri, γνωστό και ως κόκκινο πιράνχα, λόγω του χρώματος της κοιλιάς του, ζει στον Αμαζόνιο και στους παραποτάμους του, σε εύρος θερμοκρασίας από 20-27 βαθμούς Κελσίου. «Όσα και να έπεσαν στο ποτάμι μέχρι το χειμώνα θα έχουν πεθάνει» επεσήμανε  ο διευθυντής του ΙΝΑΛΕ - ιχθυολόγος Αργύρης Καλλιανιώτης

  Είναι το δεύτερο περιστατικό  αλίευσης  πιράνχα,   πριν από λίγες εβδομάδες  με δίχτυα  του  ένας  τούρκος  ψαράς  έπιασε  ένα  άλλο είδος  του φονικού  ψαριού μήκους   45 εκατοστών.Οι ψαράδες  της Ορεστιάδας δηλώνουν ανάστατοι καθώς κινδυνεύει η ισορροπία του συστήματος στον Εβρο. Ενθαρρυντικό είναι ότι  τα συγκεκριμένα  ψάρια  δεν θα  μπορούν να επιβιώσουν τον χειμώνα  λογω του ψύχους στην  περιοχή. Πιθανολογείται ότι τα  πιράνχας βρέθηκαν   στα  νερά  του Έβρου  από κάποιους  που  τα είχαν σε ενυδρεία.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!