Αποσύρθηκε η τροπολογία για το άνοιγμα της αγοράς των ενεργειακών επιθεωρήσεων

του Θοδωρή Καραουλάνη

Πρακτικά πλήρως θα άνοιγε η αγορά των ενεργειακών επιθεωρήσεων, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το απόγευμα από το... παράθυρο και ως εκπρόθεσμη από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών στο νομοσχέδιο «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις». Ωστόσο, η τροπολογία αυτή απεσύρθη.

tropologia

Η τροπολογία της «τελευταίας στιγμής» η οποία αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο είχε τίτλο «τροποποιήσεις περί των νομικών προσώπων που δύνανται να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις».

Πρακτικά, με τη ρύθμιση που θα έφερνε το ΥΠΕΝ θα επιτρέπονταν σε κάθε εταιρεία, οποιασδήποτε νομικής μορφής, ανεξαρτήτως δραστηριότητας και εξειδίκευσης, να μπορεί να διενεργεί ενεργειακές επιθεωρήσεις, Μοναδική προϋπόθεση θα ήταν να απασχολεί υπάλληλο που να έχει την ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή ή η εταιρεία να ανήκει, έστω εν μέρει, σε ενεργειακό επιθεωρητή.

Μέχρι τώρα, τη συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορούν να ασκήσουν μόνο τεχνικές εταιρείες και υπό την προϋπόθεση ότι ένας εταίρος ή μέλος της εταιρείας είχε την ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή.

Υπενθυμίζουμε ότι η δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή ασκείται από διπλωματούχους μηχανικούς, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πτυχιούχους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης ή μηχανικούς που έχουν αποκτήσει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν έγινε γνωστό γιατί ήταν τόσο επείγουσα, αλλά προφανώς έγινε υπό την πίεση των θεσμών. Άλλωστε στην ίδια την αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι θα αποτελούσε «συμμόρφωση με τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ σχετικά με τα νομικά πρόσωπα που δύνανται να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις». Αυτό που ξενίζει ιδιαίτερα είναι ότι η εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ ήταν διαθέσιμη και τον Ιούλιο, όταν κατατέθηκαν, συζητήθηκαν και ψηφίσθηκαν οι διατάξεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών επιθεωρήσεων. Ουδείς εξηγεί – και το Υπουργείο απέκρυψε στην αιτιολογική έκθεση από τους βουλευτές – γιατί άλλο επιλέχθηκε να ισχύει τον Ιούλιο και άλλο τον Δεκέμβριο…

Η κατάθεση της συγκεκριμένης διάταξης είναι ξεκάθαρα μεθόδευση του Υπουργείου, καθώς εντάχθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο άλλου Υπουργείου, ενώ αύριο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά τη χωροταξία και θα μπορούσε, ως επισπεύδων Υπουργός ο Γιώργος Σταθάκης να καταθέσει κανονικά την τροπολογία σε νομοσχέδιο δικό του και να τη συζητήσει με τους βουλευτές. Προφανώς είτε στο Υπουργείο είτε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης θεώρησαν ότι η τροπολογία θα περάσει «πιο εύκολα» αν υποβληθεί την ώρα των τροπολογιών για άλλα θέματα και συζήτησης για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ώστε να μην προκαλέσει συζητήσεις. Κάτι, τέτοιο, βέβαια, δεν έγινε, αφού υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Θα επιμείνει η κυβέρνηση;

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda, η κυβέρνηση σκοπεύει να την επανακαταθέσει στο νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό, που συζητείται αμέσως μετά στη Βουλή. Πάντως αν οι αντιδράσεις συνεχιστούν, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν η κυβέρνηση επιμείνει να νομοθετήσει σε αυτό το χρονικό σημείο.

Παρά το ό,τι η τροπολογία έγινε γνωστή αργά το βράδυ, χωρίς καμία ανακοίνωση, απλά μέσω της ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Βουλής, υπήρξαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις.

Εξάλλου, παράγοντες της αγοράς, πριν τελικώς αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία, έλεγαν χθες στην Greenagenda ότι αφενός θα δημιουργούντο περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης – χαμηλόμισθης όμως – για μηχανικούς. Ωστόσο τόνιζαν ότι με τη συγκεκριμένη διατύπωση πολλοί θα ετοιμάζονταν να κάνουν «πάρτυ», με πρώτες τις εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων και τις εταιρείες εξυπηρετήσεων! Σημείωναν, δε, ότι χωρίς αλλαγή στη διάταξη για τα ασυμβίβαστα, «πάρτυ» ενεργειακών επιθεωρήσεων θα έκαναν και οι εισαγωγείς εξοπλισμού, μέσω παρένθετων εταιρειών. Χαριτολογώντας, μάλιστα, μας ανέφεραν ότι «θα δούμε σε λίγο και super market, συνεργεία αυτοκινήτων και τράπεζες, που έχουν υπαλλήλους μηχανικούς, να πουλάνε ενεργειακές επιθεωρήσεις και ΠΕΑ…» Πάντα υπό την προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να εκδίδουν ΠΕΑ…

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση