Πλαστικά, μαγειρικά σκεύη και... σαγιονάρες πετούν ασυνείδητοι στις ελληνικές θάλασσες

του Νίκου Αβουκάτου

 

Ένας ακόμη καθαρισμός του βυθού, στη παραλία  Μερμίγκη των Ισθμίων έγινε από τον Όμιλο Αυτοδυτών Λουτρακίου Loutraki Dive Club. Η ομάδα τεσσάρων δυτών του Ομίλου χρειάστηκε μόλις 48 λεπτά κατάδυσης για να ανασύρει σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων όπως, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, σακούλες, ρούχα, μαγειρικά σκεύη και είδη ψαρέματος συνολικού βάρους 233 κιλών.

Στο μακρύ κατάλογο των απορριμμάτων συμπεριλαμβανόταν τα παρακάτω:

158 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια

124 κουτάκια αλουμινίου,

33 γυάλινα μπουκάλια και ποτήρια

28 πλαστικές σακούλες,

19  καπάκια καφέ,

11 συσκευασίες τροφίμων

Ακόμη, οι δύτες ανέσυραν από το βυθό μαγειρικά σκεύη, ρούχα, παπούτσια, σαγιονάρες, σόλες παπουτσιών,   ελαστικά,  βαρίδια ψαρέματος, πετονιές και δίχτυα.

loutraki-21

loutraki-25

«Σε μια απέραντη χωματερή έχει μετατραπεί ο βυθός στην παραλία Ισθμίων της Κορίνθου. Σε κάθε μας δράση συμπληρώνουμε μια λίστα απορριμμάτων και ο κατάλογος πλέον δεν έχει τελειωμό» τόνισε στη Greenagenda.gr o πρόεδρος του Ομίλου Loutraki Dive Club, Νίκος Μπαουράκης.

Αυτή η μεγάλη ποσότητα ήρθε να προστεθεί στον προηγούμενο απολογισμό της δράσης που ανήλθε σε 296 κιλά αποβλήτων.

«Παρόλο που είχε γίνει και πριν έναν μήνα καθαρισμός της παραλίας γεμίσαμε 2 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών με απορρίμματα. Κάποιοι  όμως συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους. Δεν είναι μόνο ο βυθός των Ισθμίων χωματερή έχουμε μετατρέψει όλες τις θάλασσες μας σε χωματερές. Η ρύπανση δεν συσσωρεύεται μόνο εκεί που προκαλείται αλλά με τα θαλάσσια ρεύματα και τα κύματα πηγαίνει παντού» σημείωσε ο κ.Μπαουράκης.

Σύμφωνα με έρευνα, η ποσότητα των πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων που καταλήγει στη Μεσόγειο Θάλασσα ανέρχεται σε 83%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.