Πλαστική σακούλα: Έτοιμο τον Οκτώβριο το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών

του Νίκου Αβουκάτου

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι έτοιμο το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (Ε.Μ.ΠΑ.) για να υποδεχθεί τους παραγωγούς συσκευασιών πλαστικής σακούλας, όπου είναι υποχρεωτική η καταχώρησή τους, στο πλαίσιο εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τον περιορισμό της, σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr.

Η εγγραφή των παραγωγών στο μητρώο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητάς τους και για τη συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς.

O Αριθμός Μητρώου Παραγωγών (ΑΜΠ) θα πρέπει να αναγράφεται σε κάθε σακούλα που διακινείται στην ελληνική αγορά.

Το Ε.Μ.ΠΑ. αποτελεί ένα επιχειρησιακό εργαλείο για τη συστηματική παρακολούθηση της τήρησης από τους παραγωγούς συσκευασιών και άλλων προϊόντων, των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση των ανωτέρω προϊόντων (www.empa.gr).

Ειδικότερα το Ε.Μ.ΠΑ. αποσκοπεί:

α) στη συλλογή πληροφοριών και την αξιολόγησή τους, σχετικά με τις ποσότητες και το είδος των συσκευασιών και άλλων προϊόντων που διατίθενται στην ελληνική αγορά,

β) στη σύνδεση για ανταλλαγή πληροφοριών με τα εθνικά μητρώα παραγωγών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

γ) στη δημοσιοποίηση πληροφοριών ιδιαίτερα προς τους χρήστες/ καταναλωτές καθώς και προς κάθε ενδιαφερόμενο ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα.

Όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ, από 1η Ιανουαρίου του 2018 στα σούπερ μάρκετ οι λεπτές πλαστικές σακούλες θα υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος ύψους 3 λεπτών του ευρώ το 2018 και 7 λεπτών το 2019.

Όλοι οι παραγωγοί της πλαστικής σακούλας πρέπει να εγγραφούν στο ΕΜΠΑ και να συμμετέχουν με εισφορά στα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Για να μπορέσει το ΥΠΕΝ και ο ΕΟΑΝ να έχει μια εμπεριστατωμένη εικόνα της κατάστασης, πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου, χρειάζεται άμεσα να καταμετρηθούν τα τεμάχια αλλά και το βάρος των πλαστικών σακουλών που διακινούνται  στην αγορά.

Στη κατεύθυνση αυτή λοιπόν ξεκινά άμεσα η συγκέντρωση αυτών  των στοιχείων, έτσι ώστε  να γίνει και η ανάλογη ενημέρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν παράγεις ή εισάγεις πλαστική σακούλα θα πρέπει να ενταχθείς στο ΕΜΠΑ» είναι το κεντρικό σύνθημα του  περιπτέρου του ΕΟΑΝ στην 82η ΔΕΘ.

Στη περίπτωση που δεν εγγραφούν οι παραγωγοί πλαστικής σακούλας θα υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις.

Στο μεταξύ, ο ΕΟΑΝ ενεργοποιείται το επόμενο διάστημα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα του περιορισμού της πλαστικής σακούλας. Έτσι λοιπόν θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης από τον Οκτώβριο στους δήμους της χώρας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.