«ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ» ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2050

Τα πλαστικά εντός της θάλασσας θα έχουν γίνει περισσότερα από τα ψάρια μέχρι το έτος 2050, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως προειδοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η μαζική χρήση και κυρίως ανεξέλεγκτη απόρριψη των πλαστικών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και απειλεί συθέμελα το θαλάσσιο οικοσύστημα.

«Το σημερινό σύστημα παραγωγής, χρήσης και απόρριψης των πλαστικών έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις: κάθε χρόνο πετιούνται πλαστικά περιτυλίγματα αξίας 80-120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και, πέρα από το οικονομικό κόστος, αν δεν αλλάξει κάτι, οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια (σε βάρος) μέχρι το 2050», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ.

Το Φόρουμ του Νταβός, που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του, παρουσίασε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ίδρυμα της ιστιοπλόου Έλεν Μακάρθουρ και τη συνδρομή της εταιρείας McKinsey.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η αναλογία πλαστικών-ψαριών, σε τόνους, ήταν ένας προς πέντε το 2014, θα είναι ένας προς τρεις το 2025 και θα ξεπεράσει τον έναν προς έναν το 2050.

Το Φόρουμ κρίνει αναγκαία «την πλήρη αναδιοργάνωση» της χρήσης περιτυλιγμάτων και πλαστικών γενικότερα αλλά και την αναζήτηση εναλλακτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη, αφού, αν δεν αλλάξει τίποτα, ο τομέας αυτός θα καταναλώνει το 20% του παραγόμενου πετρελαίου μέχρι το 2050.

Με δεδομένο ότι οι πλαστικές σακούλες είναι μιας χρήσης, «το 95% της αξίας των περιτυλιγμάτων χάνεται», προσθέτει το Φόρουμ, ζητώντας να προωθηθεί η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίησή τους.

Πολλές χώρες προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών σακουλών. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης θα απαγορευτούν από τον Μάρτιο.

Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να μειώσουν τη χρήση των κοινών και πιο ρυπογόνων πλαστικών σακουλών βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού που ψήφισε τον Απρίλιο του 2015 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κανονισμός δίνει στα κράτη μέλη της ΕΕ δύο επιλογές: είτε να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη από το έτος 2019 και 40 από το έτος 2025, ή, εναλλακτικά, να εξασφαλίσουν ότι, έως το έτος 2018, αυτές οι σακούλες δεν θα δίδονται στους αγοραστές δωρεάν.

Το 2010, κάθε πολίτης της ΕΕ χρησιμοποίησε κατ `εκτίμηση 198 πλαστικές σακούλες. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κατανάλωση πλαστικών σακουλών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μόνο το 2010 πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μετατράπηκαν σε σκουπίδια στην ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η λεπτή πλαστική μη βιοδιασπώμενη σακούλα (των σούπερ-μάρκετ) είναι ένα προϊόν που κατασκευάζεται σε 1 λεπτό και επιβαρύνει με την τοξικότητά του το περιβάλλον για 400 χρόνια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση