«Πλώρη» για πανευρωπαικό βραβείο περιβάλλοντος βάζουν δήμος Τήνου και ΕΜΠ

Την ανάδειξη του ως νικητή στα “Πράσινα Βραβεία” αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος LIFESOL-BRINE στο νησί κατά τα προηγούμενα έτη, διεκδικεί ο Δήμος Τήνου, έχοντας επιλεγεί ως ένας εκ των πέντε καλύτερων συμμετοχών που προώθησαν επιτυχώς ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

Το έργο LIFESOL-BRINE της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και του Δήμου Τήνου επιλέχθηκε ως υποψήφιο για τα “Πράσινα Βραβεία” (GreenAwards) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ανάμεσα σε 4.306 ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος LIFE της τελευταίας 25ετίας, επέλεξε τα καλύτερα 5 στις τρεις θεματικές ενότητες: Περιβάλλον, Φύση-Βιοποικιλότητα και Κλιματική Αλλαγή.

Το LIFESOL-BRINE είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομου συστήματος εξάλειψης της άλμης από τις αφαλατώσεις, με σκοπό την ποιοτική υδροδότηση του νησιού, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο νησί πριν από μερικά χρόνια στην περιοχή του Αγίου Φωκά.

Kύριος στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή της μηδενικής απόρριψης.

Παράλληλα, επιτεύχθηκε υψηλή ανάκτηση νερού (>90%) και παραγωγή στερεού άλατος εμπορικής αξίας.

Η νέα καινοτόμος μονάδα, που είναι 100% ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, ήδη εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Αγίου Φωκά Τήνου με δυνατότητα να επεξεργάζεται στο μέγιστο της παραγωγής της 500 κ.μ. από τα απόβλητα της αφαλάτωσης και να τα μετατρέπει σε αλάτι και καθαρό νερό, ενώ επιπρόσθετα δεν επιβαρύνει με κανένα άλλο τρόπο το περιβάλλον, καθώς είναι ενεργειακά αυτόνομη, αφού χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την δραστηριότητά της.

Το πρόγραμμα συναγωνίζεται για την ανάδειξή του ως το καλύτερο πρόγραμμα της τελευταίας 25ετίας στην κατηγορία “Περιβάλλον”.

Για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Τήνου έχει ανοιχθεί σελίδα ψηφοφορίας στο Facebook της σελίδας του LIFE την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες στις 30 Μαΐου 2017.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.