Ποιοι δήμοι καθυστερούν στην ανάρτηση των δασικών χαρτών

Νέες ευθύνες σε δήμους της χώρας για καθυστερήσεις στο θέμα των δασικών χαρτών επιρρίπτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τους 36 δήμους, «που μέχρι σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου χρονικού περιθωρίου, δεν έχουν ακόμα αναρτήσει τα όρια δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες που κατέχουν ιδιοκτησίες στα όριά τους, και ιδιαίτερα σε περιοχές κατοικίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «στις 27 Ιουλίου ολοκληρώνεται η περίοδος ανάρτησης των δασικών χαρτών για το 35% της χώρας μας, σε έκταση 120 Δήμων. Ήδη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους τελευταίους έξι μήνες έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία εξυπηρέτησης των πολιτών και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Τα εργαλεία αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 27 Ιουλίου και με πρόσθετες εγκυκλίους και ρυθμίσεις για τους πολίτες».

Επιπλέον, κατά το ΥΠΕΝ, το σύνολο του αγροτικού κόσμου έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε ανάγκη επίλυσης προβλημάτων και υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία με πολύ χαμηλό κόστος και μηδενικά τέλη αντιρρήσεων.

Όπως εξηγεί το υπουργείο, κατά τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου των δασικών χαρτών, 120 Δήμοι σε 33 νομούς της χώρας είχαν την υποχρέωση από το Μάιο του 2016 υποβολής των ορίων των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, αλλά και των οικιστικών πυκνώσεων, μέσα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. «Η οριοθέτηση αυτή διασφάλιζε τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και μείωνε το πλήθος των αντιρρήσεων και την ταχύτητα επίλυσης αυτών στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων», σημειώνεται.

Πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών στις αρχές Ιανουαρίου, μόλις το 30% των Δήμων είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε πολλαπλώς τους Δήμους δίνοντας τη δυνατότητα παράτασης της ανάρτησης των στοιχείων τους στους δασικούς χάρτες, με το νόμο 4467/2017», υποστηρίζει το υπουργείο και προσθέτει:

«Επίσης, εξέδωσε την Εγκύκλιο 151590/331/6-2-2017 ώστε να δίνεται η δυνατότητα οριοθέτησης των οικισμών και από το Κτηματολόγιο και προχώρησε σε προσωπική ενημέρωση των Δημάρχων 51 Δήμων, οι οποίοι δεν είχαν οριοθετήσει τα παραπάνω, έως τις 9 Ιουνίου 2017. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε και την Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και την ΚΕΔΕ για την ανάγκη αυτή και την επιτάχυνση της συνεργασίας».

Στους περισσότερους Δήμους, το Υπουργείο, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, έχει προχωρήσει και σε προσωπική ενημέρωση και έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις για την επιτάχυνση των υποχρεώσεών τους.

Οι Δήμοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους, είναι οι ακόλουθοι:

1.      ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
2.      ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
3.      ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
4.      ΒΟΪΟΥ
5.      ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
6.      ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
7.      ΔΕΛΤΑ
8.      ΔΟΞΑΤΟΥ
9.      ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
10.  ΔΩΔΩΝΗΣ
11.  ΕΔΕΣΣΗΣ
12.  ΕΟΡΔΑΙΑΣ
13.  ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ
14.  ΚΑΒΑΛΑΣ
15.  ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
16.  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
17.  ΚΙΜΩΛΟΥ
18.  ΚΟΝΙΤΣΑΣ    19.  ΜΕΣΣΗΝΗΣ
20.  ΜΕΤΣΟΒΟΥ
21.  ΜΗΛΟΥ
22.  ΜΥΚΟΝΟΥ
23.  ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
24.  ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
25.  ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
26.  ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
27.  ΟΙΧΑΛΙΑΣ
28.  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
29.  ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
30.  ΣΙΘΩΝΙΑΣ
31.  ΣΙΦΝΟΥ
32.  ΣΚΟΠΕΛΟΥ
33.  ΣΠΑΡΤΗΣ
34.  ΣΠΕΤΣΩΝ
35.  ΧΙΟΥ
36.  ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευχαριστεί τους 84 ΟΤΑ που έχουν συνεργαστεί με το Κτηματολόγιο και έχουν ενσωματώσει πλήρη στοιχεία στο 70 % των περιοχών αναρτήσεων των δασικών χαρτών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.