Ποιος ευθύνεται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή;

Τι κοινό έχουν ένα πρόβατο, ένα μοσχάρι, ένα γουρούνι, μία κότα, ένα μπουκάλι φρέσκο γάλα, ένα καρβέλι ψωμί και μία πατάτα;

Φαινομενικά όλα αποτελούν είτε κατόπιν επεξεργασίας, είτε χωρίς, είδη διατροφής.

Μοιράζονται όμως και ένα ακόμη κοινό στοιχείο. Ευθύνονται όλα, από πολύ λίγο έως πάρα πολύ, για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως προκύπτει από κοινοτικά δεδομένα και από σχετικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τα πρόβατα είναι τα πιο «ένοχα», καθώς η παραγωγή κάθε κιλού προϊόντος τους απελευθερώνει 17,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Έπονται τα μοσχάρια με 13 κιλά, τα γουρούνια με 6,4 κιλά, τα πουλερικά με 5 κιλά, το γάλα με 1,3 κιλά, το ψωμί με 0,8 κιλά και η πατάτα με 0,2 κιλά.

Επί της ουσίας, η παραγωγή ενός κιλού μοσχαριού παράγει 65 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με ένα κιλό πατάτες.

Και δεν είναι μόνο οι εκπομπές διοξειδίου. Από τη διαδικασία της πέψης μέχρι την απέκκριση, τα ζώα εκλύουν μεθάνιο, ένα αέριο 23 φορές πιο δραστικό, σε σύγκριση με το CO2.

Την ίδια στιγμή και για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτό το όλο θέμα, πρέπει να επισημανθεί πως η ΕΕ είναι η 2η μεγαλύτερη παραγωγός κρέατος στον κόσμο, ενώ οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου καταναλώνουν 86 κιλά κρέατος κατά κεφαλήν σε ετήσια βάση.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε πως εάν η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών μειωνόταν στο μισό στην ΕΕ, τότε οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία θα συρρικνωνόντουσαν κατά 42%.

Τις μεγαλύτερες εκλύσεις τέτοιων αερίων από τον κλάδο της γεωργίας έχουν πανευρωπαϊκά η Ιρλανδία, η Λιθουανία και η Λεττονία.

Πάντως, η γεωργία δεν προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά εξετάζοντας όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας υπό το πρίσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στην ΕΕ η ενέργεια είναι ο πλέον επιβαρυντικός κλάδος, καθώς ευθύνεται για το 59,6% των σχετικών εκπομπών και ακολουθούν οι μεταφορές με 19,6%, ο αγροτικός τομέας με 10,3%, οι διάφορες βιομηχανικές παραγωγικές διαδικασίες με 7,1% και το κομμάτι των απορριμμάτων-σκουπιδιών με 3,1%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση