ΠΟΜΙΔΑ κατά ΥΠΕΝ: «Υπό όρους» η αυτονόμηση θέρμανσης διαμερισμάτων

του Θοδωρή Καραουλάνη

Από το «παράθυρο» προσπαθεί, με λεκτικές και νοηματικές ακροβασίες, να βάλει η ΠΟΜΙΔΑ τους διαχειριστές και τις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών ως συμμέτοχους στις τεχνικές επιλογές των ιδιοκτητών διαμερισμάτων για την αυτονόμηση θέρμανσης των διαμερισμάτων τους. Ο στόχος είναι σαφής και διακηρυγμένος, αφού η ΠΟΜΙΔΑ έχει διαφωνήσει έντονα, όπως έχει επισημάνει η Greenagenda, με την πρόβλεψη για αυτονόμηση θέρμανση των διαμερισμάτων, που εισηγήθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης – και υπερψηφίστηκε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία - στο πρόσφατο νόμο για το δομημένο περιβάλλον: «ο νόμος να μείνει στα χαρτιά». Σημειώνουμε ότι τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου, τότε, για την αυτονόμηση θέρμανσης στις πολυκατοικίες αποκάλυψε η Greenagenda πριν την κατάθεσή του στη Βουλή.

Προσπαθώντας να αντικαταστήσει τόσο τους μηχανικούς, που κάνουν μελέτες ενεργειακής απόδοσης, όσο και τα όργανα της πολιτείας, που ορίζουν ποιες πηγές θέρμανσης είναι επιτρεπτές στα κτήρια κατοικίας και με ποιον τρόπο και διαδικασίες, η ΠΟΜΙΔΑ δίνει κατευθύνσεις για τις «επιλογές» συστημάτων που «πρέπει» να κάνουν όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να αυτονομήσουν τα διαμερίσματά τους από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, καλώντας στην πραγματικότητα τις γενικές συνελεύσεις των ιδιοκτητών και τους διαχειριστές να εφαρμόσουν διαδικασίες που δεν προβλέπονται πουθενά! Και όλα αυτά, προφανώς για να υπηρετήσει την ανάγκη κάποιων ιδιοκτητών που δεν θέλουν την αυτονόμηση θέρμανσης ώστε να στραφούν δικαστικά κατά όσων άλλων ιδιοκτητών θέλουν ανεξάρτητη θέρμανση, όπως τους δίνει πλέον ο νόμος τη δυνατότητα.

Προκειμένου να "πολεμήσει" τη διάταξη για την αυτονόμηση θέρμανσης στα διαμερίσματα, ΠΟΜΙΔΑ βγάζει «εγκύκλιο» - την οποία κατέγραψε χθες αναλυτικά η Greenagenda - με την οποία ο διαχειριστής και οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών θα κάνουν επαλήθευση "με κάθε κατάλληλο τρόπο, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά" της μελέτης «ενεργειακής απόδοσης ή/και την παρεχόμενη τεκμηρίωση από πλευράς της αποσυνδεόμενης ιδιοκτησίας περί της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτηρίου με την επέμβαση αυτή».

Και μάλιστα παρακάτω η ΠΟΜΙΔΑ προσθέτει ότι ο ιδιοκτήτης της προς αυτονόμηση κατοικίας πρέπει:
"Να τεκμηριώσει εγγράφως ότι η αλλαγή καυσίμου ή η ανεξάρτητη νέα μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με διαφορετικό τρόπο και καύσιμο βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηρίου ή της αποσυνδεόμενης ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Ε.Ν.Α.Κ.). Συγκεκριμένα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει και να καταθέσει στο διαχειριστή και τη Γενική Συνέλευση έγγραφη ενημέρωση για το ποιό αυτόνομο σύστημα θα εγκαταστήσει στην ιδιοκτησία του, με τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του, ώστε να προκύπτει ότι το νέο σύστημα θα λειτουργεί ουσιωδώς αποδοτικότερα από ενεργειακή άποψη, ώστε πράγματι να βελτιώνει συνολικά την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηρίου, όπως ο νόμος ρητά απαιτεί."

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, την οποία μάλιστα ονομάζει «εγκύκλιο».

Όμως, αυτό που εντέχνως υποκρύπτει η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, είναι ότι πουθενά στο νόμο δεν περιγράφεται - ούτε καν υπονοείται! - εμπλοκή της διαχείρισης ή της γενικής συνέλευσης των πολυκατοικιών στην αξιολόγηση μιας ενεργειακής μελέτης ή των τεχνικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας ή της λύσης που θα επιλέξει κάθε ιδιοκτήτης που θέλει να αυτονομηθεί.

Αντίθετα, σύμφωνα τόσο με το νόμο όσο και με την αιτιολογική του έκθεση, αυτό που προέχει για την Πολιτεία είναι η παροχή δυνατότητας αυτονόμησης θέρμανσης στα διαμερίσματα για να προωθηθεί άμεσα η αντικατάσταση του πετρελαίου ως καυσίμου θέρμανσης – σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες περιβαλλοντικές και ενεργειακές δεσμεύσεις της χώρας - ακόμη και χωρίς την έγκριση ή με την εναντίωση της γενικής συνέλευσης, ποσώς μάλλον της διαχείρισης.

Αυτό που κάνει η ΠΟΜΙΔΑ είναι πραγματικά πρωτοφανές: επειδή ο συγκεκριμένος νόμος δεν αναφέρει ρητά πως και από ποιον τεκμηριώνεται η ενεργειακή εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης ενός διαμερίσματος που μέχρι τώρα συμμετέχει στην κεντρική θέρμανση (καθώς ο νομοθέτης δεν το θεώρησε αναγκαίο, αφού το νομικό πλαίσιο υπάρχει και είναι σαφές), καλεί τους διαχειριστές και τις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών να κάνουν αυτές την αξιολόγηση!

Πατώντας πάνω σε αυτήν την έλλειψη ρητής αναφοράς των άλλων νομοθετημάτων που ισχύουν (την οποία δεν είχε καμία υποχρέωση η Βουλή να κάνει – οι νόμοι ισχύουν άλλωστε μέχρι να καταργηθούν…), η ΠΟΜΙΔΑ καλεί στην πραγματικότητα τους ιδιοκτήτες που δεν θέλουν την αυτονόμηση διαμερισμάτων να παρανομήσουν! Και αυτό γιατί η Πολιτεία έχει κάνει εδώ και χρόνια τις επιλογές της και η νομοθεσία είναι σαφής: ο μόνος που μπορεί να κάνει μελέτες ενεργειακής απόδοσης αλλά και ο μόνος που εφαρμόζει τον ΚΕΝΑΚ είναι μηχανικός, ενώ ο μόνος που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου είναι κάθε πιστοποιημένος ενεργειακός επιθεωρητής και φυσικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αν προσπαθήσουμε να δούμε το ζήτημα της πραγματικής δυνατότητας να γίνουν όλα αυτά, μάλλον θα προκαλέσουν θυμηδία οι αναφορές περί επαλήθευσης μελέτης από έναν διαχειριστή πολυκατοικίας ή περί συζήτησης στη γενική συνέλευση για την τεκμηρίωση της ενεργειακής απόδοσης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά κλπ. Αν όλα αυτά μπορούσαν να γίνουν, ούτε η Πολιτεία θα έθετε άλλους υπεύθυνους για αυτά, ούτε θα έπρεπε να χάνουν τόσα χρόνια σπουδάζοντας οι μηχανικοί, αφού για να αξιολογήσει κάποιος τεχνικές μελέτες, δείκτες ενεργειακής απόδοσης, τεχνικά χαρακτηριστικά συστημάτων κλπ θα αρκούσε είτε να έχει εκλεγεί διαχειριστής πολυκατοικίας είτε να είναι απλός ιδιοκτήτης που συμμετέχει σε γενική συνέλευση πολυκατοικίας...

Επίσης, στην ανακοίνωση-«εγκύκλιο», η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει (εδώ μάλιστα προσθέτει τουλάχιστον «κατά την άποψή μας», πράγμα που δεν αναφέρει σε όλα τα υπόλοιπα…) ότι: «ΔΕΝ πληροί τις προδιαγραφές του νέου νόμου η μετάβαση:

  • Από κεντρικό σύστημα πετρελαίου σε ατομικό σύστημα πετρελαίου.
  • Από κεντρικό σύστημα φυσικού αερίου σε ατομικό φυσικού αερίου, καθόσον η ατομική εγκατάσταση ουδέποτε μπορεί να θεωρηθεί ως αποδοτικότερη της κεντρικής-συλλογικής εγκατάστασης θέρμανσης ολόκληρου του κτηρίου, αφού όπως αναφέρεται ανωτέρω οδηγεί στην υποβάθμιση του βαθμού απόδοσης του λέβητα κεντρικής θερμάνσεως.
  • Από κεντρικό σύστημα πετρελαίου ή αερίου σε οποιοδήποτε άλλο ατομικό σύστημα πλην τηλεθέρμανσης, γεωθερμίας και των νέων υψηλής απόδοσης αντλιών θερμότητας, όπως κλιματιστικά κλασσικού τύπου ή και inverter κλπ».

Βέβαια ο νόμος δεν έχει τέτοιες προβλέψεις, αλλά η προϋπόθεση που θέτει για καλύτερη ενεργειακή απόδοση με βάση τις διατάξεις του νέου ΚΕΝΑΚ, που μόλις τέθηκε σε ισχύ, καλύπτει θεωρητικά, σε επιστημονικό επίπεδο, την έκφραση τέτοιας γνώμης από την ΠΟΜΙΔΑ.

Κατά τα άλλα, η ΠΟΜΙΔΑ δίνει αναλυτικές οδηγίες στους ιδιοκτήτες μέλη της (αποφεύγοντας όμως ρητές αναφορές στο νόμο, που είναι πολύ σαφής…) για τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται από όποιον θέλει να κάνει αυτονόμηση θέρμανσης στο διαμέρισμά του, ώστε, προφανώς, να είναι ανοιχτός ο δρόμος για δικαστικές διαμάχες αν δεν γίνουν τα πράγματα όπως περιγράφονται.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση