«Πράσινα» ασφαλιστικά προϊόντα κατά της κλιματικής αλλαγής

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ωφελούν το περιβάλλον τα ασφαλιστικά προϊόντα; Όπως προκύπτει από τον σχετικό «πράσινο» απολογισμό της Interamerican κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Στο σκέλος των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων για το περιβάλλον η εταιρεία, με δεδομένη την εστίασή της στην υποστήριξη των επενδύσεων καθαρής ενέργειας με τις ασφαλίσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω της προϊοντικής γραμμής «Energy Line», υπολογίζεται ότι κατά την τελευταία τριετία (2014-2016) συνέβαλε στην αποτροπή έκλυσης 855,82 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Η Interamerican έχει ασφαλίσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 808,87 MW (1 MW αποτρέπει ετησίως την έκλυση 1,058 τόνο διοξειδίου του άνθρακα, με βάση τον μέσο συντελεστή εκπομπής της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής).
Ακόμη στη διάσταση της ασφαλιστικής κάλυψης και της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, η εταιρεία παρέχει από πέρυσι τη δυνατότητα αντιμετώπισης του κινδύνου από φυσικές καταστροφές για τις γεωργικές καλλιέργειες.

Στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Interamerican προτάσσει τον στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μεταξύ των βασικών επιλογών της.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην Ελλάδα και διεθνώς η εταιρεία, είναι σε υψηλό επίπεδο αναφοράς: είναι μέλος του προγράμματος των Τραπεζοασφαλιστικών Οργανισμών για το Περιβάλλον του ΟΗΕ (UNEPFI) από το 2006, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας των Αρχών της Αειφόρου Ασφάλισης του UNEPFI (Principles for Sustainable Insurance - 2012), ενώ ακολουθεί τις επιταγές του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ -μεταξύ των άλλων αρχών του- και για το περιβάλλον.

Η τεχνογνωσία και η αντίληψη για τους κινδύνους που προέρχονται από φυσικές καταστροφές, αποτελεί για την Interamerican παράγοντα απορρόφησης των οικονομικών συνεπειών για την κοινωνία και την οικονομία, καθώς καταγράφονται από ανάλογους κινδύνους και από την κλιματική αλλαγή μεγάλες ζημιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του αντασφαλιστικού οργανισμού Munich Re, κατά το 2016 οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές αξίας 175 δισ. δολαρίων, ενώ το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες ανήλθε σε 50 δισ. δολάρια για ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία. Συνολικά, πέρυσι καταγράφηκαν 750 ακραία καιρικά φαινόμενα, με τα περισσότερα να οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση