«Πράσινη» γεωργία με ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη

Η επόμενη ΚΑΠ θα είναι περισσότερο φιλόδοξη όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους, όπως διεμήνυσε ο Φιλ Χόγκαν, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες εντάσσονται στην πράσινη γεωργία μέσω της ευρύτερης χρήσης τεχνικών γεωργίας ακριβείας. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Χόγκαν αποκάλυψε μερικές από τις πρωτοβουλίες που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).Η εκδήλωση με τίτλο «Water and agriculture in Europe: time for an integrated approach», διοργανώθηκε από το think tank European Policy Centre (EPC) και τη WWF.

Γεωργία ακριβείας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου euroactiv, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τη δυναμική των νέων τεχνολογιών για την αύξηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων στη γεωργία, όπως τα ρομπότ για τη μέτρηση της χρήσης του νερού στην παραγωγή κρασιού, τους αισθητήρες για τον έλεγχο ανάπτυξης των φυτών και τα drones για τον εντοπισμό και τη μετέπειτα θεραπεία των ασθενειών των φυτών.

«Έχουμε προβεί σε ορισμένες ενέργειες, για να υποστηρίξουμε τη γεωργία ακριβείας. Η αποδοτικότητα του νερού μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως big data, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη. Τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν τους αγρότες να αυξήσουν οικονομικά, τόσο την παραγωγή, όσο και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της γεωργίας», δήλωσε ο κ. Χόγκαν.

Ο Επίτροπος ανήγγειλε μια πλατφόρμα για τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η οποία θα παράσχει στους γεωργούς λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη και την κατάσταση της καλλιέργειας τους. Το γεγονός αυτό θα διευκόλυνε την αποτελεσματική και στοχευμένη χρήση υδάτινων και χημικών εισροών, όπως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Η πλατφόρμα θα έχει ελεύθερη πρόσβαση και θα συγκεντρώνει δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του δορυφορικού προγράμματος Copernicus.

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές της γεωργίας ακριβείας αναφέρουν ότι η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει στους αγρότες να «κάνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους», μειώνοντας έτσι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, οι επικριτές αμφισβητούν την προσβασιμότητα αυτής της τεχνολογίας, καθώς διατείνονται ότι το ένα τρίτο των αγροτών είναι ηλικίας 65 ετών και άνω και δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες.

Διαχείριση υδάτινων πόρων

Η δεύτερη ανακοίνωση του Επιτρόπου αφορούσε σε μια ενημερωτική πρωτοβουλία για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης των υδάτων σε συνεργασία με το Joint Research Centre της Επιτροπής, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να επιλέξουν τα μέτρα που προτιμούν για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη γεωργία.

Η επικεφαλής υπεύθυνη πολιτικής για τη WWF Europe, Αντρέα Κολ, ζήτησε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρήση του νερού στη γεωργία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα πρέπει να ενσωματωθεί στην ΚΑΠ.

Η μετάβαση στη βιώσιμη γεωργία θα πρέπει να αποτελέσει τον βασικό στόχο της νέας ΚΑΠ, τόνισε η κ. Κολ, συμπληρώνοντας ότι οι άμεσες πληρωμές στους αγρότες θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα σύστημα που να ενθαρρύνει τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

«Αυτό που βλέπετε στην τρέχουσα ΚΑΠ είναι πολλές καλές προθέσεις στον τομέα της πράσινης ενίσχυσης (greening), αλλά οι διατάξεις μειώθηκαν στο βαθμό που δεν ήταν πλέον ελκυστικές για τους αγρότες». Η πράσινη ενίσχυση αναφέρεται στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, που καλύπτει τις περιβαλλοντικές επιδοτήσεις, οι οποίες καταβάλλονται στους γεωργούς για την εφαρμογή των αποκαλούμενων μέτρων οικολογικής προστασίας.

Επιπλέον, ο κ. Χόγκαν συμφώνησε ότι η προσέλκυση της στήριξης των αγροτών είναι καθοριστική, λέγοντας ότι «Πρέπει να αποτελεί ένα μίγμα από καρότο και μαστίγιο».

Τέλος, επεσήμανε ότι η Κομισιόν έχει «υψηλότερα επίπεδα φιλοδοξίας για το περιβάλλον, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους που μπορούν να τις εκπληρώσουν και αυτοί είναι αγρότες».

Πηγή: (euractiv.gr)

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση