«Πράσινο» για την ανάπλαση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

του Θοδωρή Καραουλάνη

Αδειοδοτήθηκε και περιβαλλοντικά από το ΥΠΕΝ η ανάπλαση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, στο δυτικό του τμήμα, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, καθώς λόγω της γεωμορφίας της περιοχής και της ύπαρξης του εμπορικού λιμένα η Αλεξανδρούπολη δεν έχει ιδιαίτερη πρόσβαση στις παραλίες και τη θάλασσα μπροστά της.

Με την ΑΠ 1900 απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Μάρθας Κρητικού εγκρίνεται η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Λιμένας Αλεξανδρούπολης, έργα βελτίωσης – χωροταξική οργάνωση και εξοπλισμός του, καθώς και η λειτουργία στο σύνολο του λιμένα» που είχε αδειοδοτηθεί αρχικά το 2010.

Ο Οργανισμός του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, προχώρησε σε μελέτη για την ανάπλαση του δυτικού τομέα του Λιμανιού, ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε μία έκταση που είχε προβλεφθεί για λιμενική χρήση και να χαίρονται ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση έγκριση τροποποίησης της ΑΕΠΟ του ΥΠΕΝ, «το έργο επίσης αφορά στην ανάπλαση της δυτικής Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Αλεξανδρούπολης όπως περιγράφεται στο φάκελο τροποποίησης ΑΕΠΟ, που υποβλήθηκε με το υπ’ αρ. 136/11.1.2017 έγγραφο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε., που συνοδεύει την παρούσα και περιλαμβάνει:

1. Ζώνη περιπάτου, όπου δημιουργείται και νέα είσοδος από το πάρκο «ΑΡΓΩ».
2. Ζώνη Δημοτικής πλαζ, η οποία καταλαμβάνει όλο το μήκος της ακτογραμμής.
3. Ζώνη αθλητικών δραστηριοτήτων και ναυταθλητισμού, η οποία δημιουργείται στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Έυπλου.
4. Ζώνη Ψυχαγωγίας παιδιών, όπου προβλέπεται κατασκευή παιδικής χαράς στο κέντρο της παραλίας.
5. Ζώνη κοινωνικών εκδηλώσεων, η οποία δημιουργείται στην πλατεία μεταξύ της εκκλησίας του Αγίου Έυπλου.

Στην απόφαση προστίθεται μάλιστα, όπως συνηθίζεται, ότι «κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στην με α.π. οικ. 126021/28.5.2010 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου».

Η υπηρεσία κατέληξε σε αυτήν την μικρή προσθήκη καθόσον διαπιστώνει ότι «από την προτεινόμενη τροποποίηση δεν επέρχονται διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον σε σχέση με αυτές που εκτιμήθηκαν και αντιμετωπίζονται με την με α.π. οικ. 126021/28.5.2010 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του αρχικώς αδειοδοτημένου έργου».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αρχική αίτηση τροποποίησης της ΑΕΠΟ από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης υποβλήθηκε στις αρχές Γενάρη του 2017 και χρειάστηκαν 11 ολόκληροι μήνες για να διαπιστωθεί αρμοδίως ότι δεν επέρχονται διαφοροποιήσεις και ότι αρκεί η συγκεκριμένη προσθήκη στην αρχική ΑΕΠΟ.

Με την έγκριση της τροποποίησης της ΑΕΠΟ ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των έργων ανάπλασης, ένα θέμα που «ταλαιπωρεί» την Αλεξανδρούπολη από το 1993 – και έχει δρομολογηθεί τυπικά από το 2012 - και μόλις πέρυσι πήρε θετική τροχιά, με τη συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ (που έχει την ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης) και Δήμου, ενώ λίγους μήνες αργότερα ήρθε και ένα μέρος της αναγκαίας χρηματοδότησης με την έγκριση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπου μεταξύ άλλων δράσεων περιλαμβάνεται και η ανάπλαση του Λιμένα, από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση