«Πράσινο» success story η αφαλάτωση στην Αλόννησο

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Success story με οικολογικά χαρακτηριστικά και με έντονο το στοιχείο της αειφορίας αποτελεί η επένδυση της αφαλάτωσης στην Αλόννησο, η οποία είναι η πρώτη στην Ελλάδα με μικρή χρονικά σύμβαση ανάθεσης και λειτουργίας από ιδιώτη, γεγονός που εξασφαλίζει ευελιξία, υψηλού επιπέδου συντήρηση και δυνατότητα προσαρμογής στις εκάστοτε τεχνολογικές συνθήκες.

Το πετυχημένο αυτό παράδειγμα επένδυσης με «πράσινο» προφίλ διακρίθηκε πρόσφατα, καθώς ο Δήμος Αλοννήσου τιμήθηκε με το βραβείο «Silver Award» στην κατηγορία “Διαχείριση Υδατικών Πόρων-Αφαλάτωση” στο πλαίσιο των βραβείων Best City Awards.

Η περίπτωση της Αλοννήσου, ενός νησιού με κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, έχει ιδιαιτερότητες όσον αφορά στο μοντέλο της επένδυσης της αφαλάτωσης, που επιλέχθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στο τέλος του Μαρτίου του 2016.

Ο Δήμος Αλοννήσου για τον σκοπό αυτό συμβλήθηκε μόλις για δύο χρόνια με την ελληνική εταιρεία Sychem, η οποία ανέλαβε όλο το κόστος τοποθέτησης και λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης.

Ο Δήμος από την πλευρά του παραχώρησε το ακίνητο, όπου εγκαταστάθηκε η μονάδα και αγοράζει το νερό έναντι 1,94 ευρώ/κυβικό, το οποίο στη συνέχεια το διαθέτει στους δημότες του έναντι 2,20-2,90 ευρώ/κυβικό ανάλογα με την κατανάλωση.

Η μόλις διετή σύμβαση επιτρέπει στον Δήμο Αλοννήσου να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της αφαλάτωσης και στο τέλος της χρονικής αυτής περιόδου να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία του, πετυχαίνοντας ακόμη και καλύτερες τιμές.

Επιπλέον, το μοντέλο της ανάθεσης της προμήθειας της μονάδας, αλλά και της λειτουργίας της από ιδιώτη, αποτρέπει φαινόμενα κακοσυντήρησης και πλημμελούς χρήσης παρόμοιων εγκαταστάσεων, που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν όταν τις είχαν αναλάβει εξ ολοκλήρου δήμοι.

Η δυναμικότητα της μονάδας είναι 600 κυβικά ημερησίως, αντλείται νερό από παραθαλάσσια γεώτρηση και από κάθε 100 κυβικά θαλασσινού νερού, παράγονται 35-40 κυβικά πόσιμου νερού.

Η μονάδα, δε, έχει πολύ χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας και ελάχιστη χρήση χημικών.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι νησιά, όπως η Αλόννησος, που έχουν και τουριστική σεζόν, μπορούν να καταναλώνουν αλόγιστα, αλλά τουλάχιστον το νερό που φτάνει στις βρύσες είναι υψηλής ποιότητας και η ύπαρξη του αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση