Προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ η «Γαλάζια Ανάπτυξη»

Στις 11-12 Μαΐου διεξήχθησαν στα Ιωάννινα οι εργασίες του 2ου Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Μακρο - Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR), με θέμα τη «Γαλάζια Ανάπτυξη». Το ΥΠΑΑΤ εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμης.

Στην ομιλία του, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία ανάπτυξης της περιοχής αυτής, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και της κοινής ιστορίας των λαών της και υπογράμμισε ότι η «Γαλάζια Ανάπτυξη» αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020. «Στο πνεύμα αυτό και προκειμένου να διασφαλιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η επίτευξη των στόχων της EUSAIR και ειδικότερα του Πυλώνα Ι «Γαλάζια Ανάπτυξη», του οποίου το συντονισμό των 8 χωρών (Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία) έχουν αναλάβει η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο, ο Γ.Γ. ανέφερε ότι έχει συμπεριληφθεί ειδικό κριτήριο επιλογής, το οποίο προβλέπει βαθμούς πριμοδότησης για δράσεις που εξυπηρετούν τους στόχους της Στρατηγικής και ιδίως για δράσεις που σχετίζονται με τη συλλογή δεδομένων, την ολοκληρωμένη θαλάσσια επιτήρηση, τις επενδύσεις σε αλιευτικούς λιμένες, τους τόπους εκφόρτωσης και τα καταφύγια, την προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, τον έλεγχο της αλιείας και δράσεις για την αύξηση του δυναμικού των ζωνών υδατοκαλλιέργειας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επίσης, ο κ. Κασίμης επισήμανε ότι ένας από τους κύριους στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, είναι και η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης περιοχών που παραδοσιακά εξαρτώνται από την αλιεία και ότι στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκαν 33 ομάδες τοπικής δράσης για να λάβουν χρηματοδότηση για στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης (CLLD), οκτώ (8) εκ των οποίων αφορούν την περιοχή του Ιονίου και οι οποίες περιλαμβάνουν σχέδια διαπεριφερειακής ή διακρατικής συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, ειδικότερα την ανάπτυξη και την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού, θεματικά μονοπάτια (γαστρονομίας, αρχαιολογίας) καθώς και τις  καταδύσεις.

Τέλος, τόνισε ότι είναι προς όφελος όλων να ενισχυθεί η συνεργασία για την επίτευξή των κοινών στόχων των χωρών της Αδριατικής – Ιονίου για την προώθηση της «Γαλάζιας Ανάπτυξης».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.