Πρόγραμμα - μαμούθ ενεργειακής εξοικονόμησης στην Ήπειρο

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτήρια και αλλαγή 35 χιλιάδων φωτιστικών με νέα φιλικά προς το περιβάλλον, προβλέπει μεταξύ άλλων το πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων που δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου.
Το έργο θα αντλήσει πόρους άνω των 65 εκατ. ευρώ, κατευθείαν από σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η καινοτόμα και πρωτοποριακή αυτή παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσιάστηκε πρόσφατα στα Ιωάννινα.

Το πρώτο έργο αυτού του προγράμματος αφορά στην αντικατάσταση του φωτισμού στο εθνικό, αλλά και στο δημοτικό δίκτυο της Άρτας, της Πρέβεζας, της Πάργας και της Ηγουμενίτσας. Η μελέτη του έχει ολοκληρωθεί και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβληθεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για υπαγωγή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση 35 χιλιάδων φωτιστικών σωμάτων με νέα φιλικά προς το περιβάλλον, που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση πόρων.

Αναλυτικά θα αντικατασταθούν 8.800 φωτιστικά στο σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου της Ηπείρου. Στον Δήμο Άρτας θα αντικατασταθούν εννέα χιλιάδες σώματα, στον Δήμο Πρέβεζας 8,5 χιλιάδες, στην Πάργα 1.200 φωτιστικά και στην Ηγουμενίτσα 7.500.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στην ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτήρια, όπου συνολικά το έργο προβλέπει παρεμβάσεις σε 45 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δημόσιων κτηρίων, στα οποία θα εγκατασταθούν συστήματα ψύξης και θέρμανσης, υποδομές μόνωσης και συστήματα αυτοματισμών. Σε αυτό το σκέλος του προγράμματος θα ενταχθούν όλα τα δημόσια κτήρια της περιοχής.

Το τρίτο κομμάτι του προγράμματος συνδυάζει τις υποδομές με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα αφορά στην αντικατάσταση των πλοιαρίων της λίμνης Παμβώτιδας με νέα υβριδικά και περιλαμβάνει και ήπιες λιμενικές υποδομές στη λίμνη.

Η μελέτη για την συγκεκριμένη παρέμβαση ολοκληρώνεται εντός του Ιουνίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση