Πρόγραμμα 179 εκατ. ευρώ για προώθηση γεωργικών προϊόντων

Προϋπολογισμό ύψους 179 εκατ. ευρώ το 2018 θα έχουν στη διάθεσή τους οι ευρωπαίοι αγρότες για την προώθηση των προϊόντων τους, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την αναζήτηση νέων αγορών. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε στις 15 Νοεμβρίου από την Κομισιόν.

Τα 2018 τα προγράμματα προώθησης των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ θα επικεντρωθούν πρωτίστως στις αγορές με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξης, και ιδιαίτερα στις χώρες εκτός της Ένωσης.

Τα κονδύλια που συμπεριλήφθηκαν περιελάμβανουν 26,25 εκατ. ευρώ σε προγράμματα για την Ασία, 22,5 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική και άλλα 26,25 εκατ. ευρώ για άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Επιπλέον, μέρος της χρηματοδότησης θα δοθεί σε εκστρατείες προώθησης της υγιεινής διατροφής και της αύξησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών εντός της ΕΕ, ως μέτρο που θα αμβλύνει τα προβλήματα που δημιούργησε στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών το ρωσικό εμπάργκο.

Το πρόγραμμα εργασίας για το 2018, που εγκρίθηκε στις 15 Νοεμβρίου , όπως και τα προηγούμενα έτη θα αντλήσει τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στα προγράμματα προώθησης θα φτάσει τα 179 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για το 2017 το ποσό ανήλθε στα 142 εκατ. ευρώ. Τα προγράμματα θα είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Σε γενικές γραμμές τα προγράμματα προβολής της ερχόμενης χρονιάς θα ακολουθήσουν τη γραμμή που υπήρχε μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του αριθμού των μεμονωμένων εκστρατειών που απευθύνονται σε χώρες εκτός ΕΕ με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της ίδιας της Ένωσης, η βαρύτητα θα δοθεί σε προγράμματα που θα ενημερώνουν τους πολίτες για τα διάφορα συστήματα και σήματα ποιότητας της ΕΕ (βιολογικής παραγωγής, Προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), κλπ).

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τις εκστρατείες προώθησης θα δημοσιευθούν τον Ιανουάριο του 2018. Η πρόσκληση θα είναι ανοιχτή σε ένα ευρύ φάσμα φορέων, όπως οι επαγγελματικές οργανώσεις, οι οργανώσεις παραγωγών και οι ομάδες γεωργικών ειδών διατροφής. Τα αποκαλούμενα «απλά» προγράμματα μπορούν να υποβάλλονται από έναν ή περισσότερους οργανισμούς από την ίδια χώρα της ΕΕ. τα «πολλαπλά» προγράμματα προέρχονται από τουλάχιστον δύο εθνικές οργανώσεις από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη ή από έναν ή περισσότερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Στοιχεία ετήσιου προγράμματος εργασίας 2018

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση