Πρώην αντιδήμαρχος καταδικάστηκε για μπαζώματα σε προστατευόμενη περιοχή

Αρχείο του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα

Σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 3.000 ευρωπρόστιμο καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκη πρώην αντιδήμαρχος Εχεδώρου καθώς και ένας  εργολάβος, ως υπεύθυνοι για εκτεταμένα μπαζώματα στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από μήνυση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.Τον Αύγουστο του 2007, οι καταδικασθέντες επιχωμάτωσαν με μπάζα εκτεταμένη υγροτοπική έκταση στην περιοχή Καλοχωρίου.

Μέλη της Ορνιθολογικής που έσπευσαν μετά από καταγγελία στην περιοχή με έκπληξη κατέγραψαν, σε λίγη ώρα, 13 φορτηγά να ξεφορτώνουν μπάζα το ένα μετά το άλλο, γεγονός ενδεικτικό της έκτασης της επιχωμάτωσης. Επρόκειτο για μία παράνομηεπιχείρηση που λειτουργούσε με την ενθάρρυνση παραγόντων του δήμου Εχεδώρου, καθώς η έκταση ήταν ειδικά περιφραγμένη και οι οδηγοί των φορτηγών πλήρωναν αντίτιμο 10 ευρώ, ή και περισσότερο ανάλογα με τον όγκο του φορτηγού, στον καταδικασθέντα εργολάβο, ο οποίος μάλιστα είχε αναρτήσει αυτοσχέδια πινακίδα μετο κινητό του τηλέφωνο για να επικοινωνούν μαζί του οι οδηγοί των φορτηγών.

Η περιοχή όπου έγινε η παράνομη επιχωμάτωση ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πουλιά και
επίσης συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα (ζώνη Β), χαρακτηρισμένη ως «περιοχή προστασίας της φύσης, με έμφαση στη φυσικότητα».«Στις τρεις δεκαετίες, η Ορνιθολογική έχει δει πολλές παρόμοιες υποθέσεις να οδηγούν σε αδιέξοδο. Η γενναία και σοβαρή απόφαση των Δικαστών αποτελεί ελπίδα και παράδειγμα για τις τόσες άλλες υποθέσεις μπαζωμάτων σε υγρότοπους της Ελλάδας που αναμένουν να εκδικαστούν για χρόνια. Φυσικά, η υπόθεση για εμάς δεν έχει κλείσει, εάν δεν αποκατασταθεί πλήρως ο υγρότοπος. Να μην ξεχνάμε όμως ότι η πολιτική ασυλία δημοσίων προσώπων που ασκούν εγκληματικές ενέργειες κατά του περιβάλλοντος αποτελεί θέμα αιχμής σήμερα, παρ’ όλες τις αμφιβόλου αποτελέσματος εξαγγελίες για την πάταξη της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων», τονίζει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ορνιθολογικής.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!