Πρώτη πρέσβειρα των «Μπλε Κοινοτήτων» παγκοσμίως η ΕΥΑΘ

Πρέσβειρα των «Μπλε Κοινοτήτων» («Blue Communities») στην Ελλάδα, ανέλαβε η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), τιμώμενη για τη δράση της υπέρ της προστασίας του νερού ως κοινού αγαθού και της δίκαιης διαχείρισής του. Η ΕΥΑΘ ΑΕ αποτελεί την πρώτη εταιρεία ύδρευσης στον κόσμο που λαμβάνει αυτόν τον τίτλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της βορειοελλαδικής εταιρείας, σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ η εκπρόσωπος των «Μπλε Κοινοτήτων», Meera Karunananthan, απένειμε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη, τον ειδικό τίτλο, ο οποίος προϋποθέτει εγρήγορση και δράση πάνω σε τρεις βασικές αρχές: αναγνώριση του νερού ως ανθρώπινου δικαιώματος, προώθηση του νερού της βρύσης σε δημόσια κτίρια και εκδηλώσεις και εν γένει υποστήριξη της δημόσιας διαχείρισης του νερού και της αποχέτευσης.

Παρών στην εκδήλωση, εκ μέρους του κεντρικού δήμου, ήταν ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Φωτίου.

«O… χάρτης υποχρεώσεων των "Μπλε Κοινοτήτων" δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτύπωση, στο χαρτί, της καθημερινής λειτουργίας της ΕΥΑΘ, από την πηγή και το διυλιστήριο μέχρι τη βρύση. Η παροχή νερού υψηλής ποιότητας στη βρύση του κάθε πολίτη - καταναλωτή, η προστασία του ως κοινού αγαθού κι η δημιουργία μιας κουλτούρας κατανάλωσης νερού της βρύσης αποτελούν "καταστατικές αρχές" της εταιρείας, όχι μόνο στην επικοινωνιακή τους διάσταση, αλλά κυρίως σε αυτήν που αφορά στις επιλογές - τεχνικές και διοικητικές- της κάθε μέρας», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Κρεστενίτης.

«Άκουσα με ενδιαφέρον την πρόταση για ένταξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στις "Μπλε Κοινότητες"», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως «θα τη μεταφέρω στον δήμαρχο και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να εισαχθεί, εάν συμφωνούν, προς ψήφιση».

Η συμμετοχή του κεντρικού δήμου στην εκδήλωση έρχεται ως συνέχεια σχετικής συζήτησης τον περασμένο Ιούλιο, στο δημαρχείο με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ. Η διοίκηση της βορειοελλαδικής εταιρείας προσδοκά ο Δήμος Θεσσαλονίκης να είναι και ο πρώτος στη χώρα που θα γίνει «Μπλε Κοινότητα», υλοποιώντας την αποκλειστική χρήση νερού της βρύσης, όχι μόνο στις δικές του εγκαταστάσεις αλλά και σε άλλες δημοτικές δομές (π.χ. σχολεία, δημοτικές επιχειρήσεις).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.