Πρώτη στην αξιολόγηση και απορρόφηση κονδυλίων η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής

Εικοσιπέντε χρόνια λειτουργίας και συνεχούς παρουσίας συμπληρώνει φέτος η Ανώνυμη Αναπτυξιακή Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ) που αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης του νομού.

Η ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ, με κύριους μετόχους την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όλους τους δήμους του νομού και την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κατέχει από το 2003 την πρώτη θέση στη διεκδίκηση των προγραμμάτων LEADER και ΕΠΑΛ -όπως και σε αυτήν την προγραμματική περίοδο- μετά την αξιολόγηση του ΥΠΑΑΤ. Επίσης έχει καταλάβει την πρώτη θέση στην απορρόφηση των κονδυλίων κατά 100%. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε και θα διαχειριστεί είναι 10.300.000 ευρώ. Αν και θα περίμενε κανείς τα έσοδα να προέρχονται αποκλειστικά από τον τουρισμό, ωστόσο η Χαλκιδική πρωτοστατεί στον πρωτογενή τομέα. Οι ελιές, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα τυροκομικά και τα κρασιά είναι ορισμένα αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα που έχουν δυναμική παρουσία στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αγορές.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Χωρίς ακόμη να έχουν ανοίξει τα σχετικά αναπτυξιακά προγράμματα, το επενδυτικό ενδιαφέρον, Ελλήνων αλλά και ξένων είναι έντονο, όπως μεταδίδει το ypaithros.gr. «Επειδή το δυναμικό προϊόν της Χαλκιδικής είναι η ελιά, από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, πολλοί μικροί παραγωγοί που έδιναν το προϊόν τους σε μεγάλες επιχειρήσεις, αποφάσισαν να δημιουργήσουν δικές τους μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης, οπότε και φέτος έχουμε ανάλογο ενδιαφέρον» τονίζει η κυρία Γεωργία Καραγιάννη, αν. Διευθύντρια και υπεύθυνη όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΑΝΕΤΧΑ. Όπως υπογραμμίζει έχουν ακόμη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συντήρηση και αποθήκευση οπωροκηπευτικών ενώ φέτος αναμένεται σημαντική δράση και στον τουρισμό. Σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση για το Leader μετά την πρώτη περιφερειακή πρόσκληση σε 4 Αναπτυξιακές μεταξύ των οποίων και της Χαλκιδικής.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει ειδική εκδήλωση για τα 25 χρόνια λειτουργίας της ΑΝΕΤΧΑ, όπου θα παρουσιαστούν τα έργα και οι δράσεις της. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ΑΝΕΤΧΑ έως και σήμερα, μέσω των επενδυτικών σχεδίων της περισσότερα από 25εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση