Πόσο κοντά είναι η κατάργηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος?

Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται η τάση προς την αυτοπαραγωγή ενέργειας. Στην Γερμανία  η  αναπτυξιακή τράπεζα KfW προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας ή για την αναβάθμιση των υπαρχόντων φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, ώστε η ηλιακή ενέργεια να μπορεί να καταναλωθεί   όλο το εικοσιτετράωρο και όχι μόνο όταν ο ήλιος μας χαρίζει  την δωρεάν του ενέργεια.

Με την χρήση  ηλιακών  μπαταριών θα μπορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποθηκεύσουν ενέργεια κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και να δημιουργήσουν “έξυπνα δίκτυα” που θα ανταπεξέρχονται στις διακυμάνσεις της ηλεκτρικής τάσης και να απελευθερώνουν φορτία όταν απαιτείται.

Στη χώρα μας αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή των ρυθμίσεων που θα καθορίζουν το καθεστώς αυτοπαραγωγής. Ο ενεργειακός συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering) από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, πρέπει να θεσπισθεί άμεσα και ουσιαστικά χωρίς ρυθμίσεις και λεπτομέρειες που θα αποθαρρύνουν τελικά τους καταναλωτές, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών & Κτιριακών Φωτοβολταϊκών ΗΛΙΟΣ.Εν όψει της επικείμενης ψήφισης από τη Βουλή νέων ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνουν και την αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, οι δύο Σύνδεσμοι επισημαίνουν ότι οι λεπτομέρειες θα κρίνουν τελικά την επιτυχία ή μη του μέτρου και προτείνουν βελτιώσεις στις ρυθμίσεις  που έχει καταθέσει το ΥΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι δύο Σύνδεσμοι τονίζουν την ανάγκη:

Να προβλεφθεί η χρήση μετρητή διπλής κατεύθυνσης, ώστε ο συμψηφισμός να αφορά όλες τις χρεώσεις που υπολογίζονται επί της κατανάλωσης ενέργειας (π.χ. τέλη χρήσης δικτύου, συστήματος κ.λπ).

Η χρέωση του καταναλωτή να γίνεται επί της καθαρής κατανάλωσης που προκύπτει μετά το συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου.Τυχόν περίσσεια ενέργειας που προκύπτει στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου, να πιστώνεται στις επόμενες μετρητικές περιόδους, μέχρι τη συμπλήρωση ενός έτους, ώστε ο συμψηφισμός να γίνεται σε ετήσια βάση.

Να μειωθεί το κόστος σύνδεσης, ώστε να προσαρμοστεί στα διεθνή δεδομένα. Ενδεικτικά το κόστος σύνδεσης ενός οικιακού συστήματος στην Ελλάδα είναι 800-1.000 € πλέον ΦΠΑ, σε αντίθεση με άλλες χώρες που το κόστος αυτό κυμαίνεται από 150 έως 250 € (π.χ. Γερμανία, Κύπρος).Μόνο έτσι οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μια διέξοδο για φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!