Πώς θα ξεμπερδέψουν με την εφορία οι αγρότες

Η νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 και τα προβλήματα δεν θα έχουν λυθεί για τους αγρότες, πολλοί από τους οποίους θα ταλαιπωρούνται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για να ξεμπερδέψουν.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει περιθώριο στους αγρότες για διορθώσεις των Ε1 έως τις 31 Οκτωβρίου.

Με βάση τις νέες οδηγίες προς τους φορολογουμένους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι αγρότες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Πρώτη κατηγορία: Όσοι αγρότες δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση, καλούνται να την υποβάλουν εμπρόθεσμα έως την Παρασκευή, έστω και με τυχόν λάθη στον χαρακτηρισμό τους ως κατ'επάγγελμα αγρότες. Αναλαμβάνουν όμως και την υποχρέωση να σπεύσουν να ζητήσουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει τις διορθώσεις άμεσα. Όταν γίνουν αυτές, θα σταλεί στον αγρότη- φορολογούμενο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το Taxis που θα τον ενημερώνει πως έφτασαν διορθωμένα στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα τον καλεί να εισέλθει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Taxinet και να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε1, στο διάστημα από 1 Αυγούστου έως 30 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα.

Δεύτερη κατηγορία: Εάν οι αγρότες υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) πριν τις 29 Ιουνίου, πρέπει να μπουν και να ελέγξουν ξανά τα στοιχεία τους στο Taxisnet. Εάν αυτά άλλαξαν, με βάση νεότερα στοιχεία που έστειλε στην ΑΑΔΕ το Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση ηλεκτρονικά, μέχρι 31 Οκτωβρίου το αργότερο.

Τρίτη κατηγορία: Αν οι αγρότες απέστειλαν ή αποστείλουν την δήλωση Ε1 «με επιφύλαξη», όπως κατά χιλιάδες κάνανε ήδη, τότε δεν γίνεται να γλιτώσουν τις μετακινήσεις στην πόλη ή από νησί σε νησί. Θα πρέπει να πάνε στην ΔΟΥ μέσα σε 90 μέρες από τότε που υπέβαλαν την δήλωση και να καταθέσουν οι ίδιοι στοιχεία από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν περάσουν άπρακτες οι 90 μέρες, βγαίνει ο φόρος χωρίς διορθώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν υποβάλει τη δήλωση «με επιφύλαξη» την 1η Ιουλίου, έχουν περιθώριο για να τρέξουν για να κάνουν όλες τις διορθώσεις και δηλώσεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου -δηλαδή 1 μήνα λιγότερο από τους άλλους. Αν το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερήσει ή δεν εκδώσει την σωστή βεβαίωση που θέλουν πως είναι κατ'επάγγελμα αγρότες, η ΔΟΥ θα προχωρήσει στην εκκαθάριση με βάση τα λάθος στοιχεία του υπουργείου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.