Σαλαμίνα: Μόλις το 15% του πετρελαίου που διέρρευσε μπορεί να ανακτηθεί

του Νίκου Αβουκάτου

Οι παραλίες στην περιοχή των Σεληνίων ερήμωσαν σε έκταση 4 χιλιομέτρων: μια εκτεταμένη παχύρευστη μάζα πετρελαίου έχει καλύψει τα πάντα και η οικολογική καταστροφή είναι πρωτοφανής για τη Σαλαμίνα, εάν όχι για ολόκληρη τη χώρα. Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», στα ανοικτά του Σαρωνικού, τα ξημερώματα της Κυριακής, ενδεχομένως να έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ρύπανση που έχει καταγραφεί ποτέ στα ελληνικά ύδατα.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Παναγιώτης Γρηγορίου, υπεύθυνος σε θέματα ενέργειας της Greenpeace, Παναγιώτης Γρηγορίου, έκανε λόγο για μία τεράστια περιβαλλοντική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή, που, δυστυχώς, δεν αποτελεί πρόβλημα ολίγων ημερών. Όπως εξήγησε,«εμπειρικά είναι εφικτό να ανακτηθεί μόνο το 15% της ποσότητας του πετρελαίου που διέρρευσε στη θάλασσα και, δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του θα βρίσκεται στο οικοσύστημα σε βάθος δεκαετιών. Σοβαρό, επίσης, θα είναι το πρόβλημα για τα μικρά ψάρια και τα αυγά τους, αφού η ρύπανση, μέσω του πλαγκτόν, μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα».

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, «θα πρέπει να δοθεί ένας αγώνας δρόμου για την αντιμετώπιση της ρύπανσης πριν "γαλακτοποιηθεί" τις επόμενες ημέρες το πετρέλαιο, μια εξέλιξη που θα γίνει ορατή με την αλλαγή χρώματος από μαύρο σε καφέ. Ακόμη, και στις ακτές πρέπει όλα να γίνουν προσεκτικά και γρήγορα πριν τα πετρελαιοειδή απορροφηθούν από το έδαφος».

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες των καταστημάτων εστίασης της περιοχής, καθώς και οι ψαράδες. Την ίδια στιγμή, η έντονη δυσοσμία που αναδύεται, ιδίως στην περιοχή των Σεληνίων, καθίσταται απαγορευτική για οποιονδήποτε θέλει να προσεγγίσει.

Εκτεταμένες ζημιές για καταστηματάρχες και ψαράδες

rypansi12 (840 x 560)

Υστάτη έκκληση για την επίσπευση των προσπαθειών απορρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής απευθύνει, από την πλευρά της, η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάνου, καθώς, όπως λέει στη Greenagenda.gr, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επέκτασης της μεγάλης πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό Κόλπο, με την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων.

«Δέχομαι την αγανάκτηση του κόσμου, των επιχειρηματιών και όλων όσων πλήττονται από τη ρύπανση. Οι ακτές μας έχουν καλυφθεί από παχύρευστη μάζα πετρελαίου, εκτεταμένες είναι οι ζημιές σε δίχτυα ψαράδων και στις μηχανές των σκαφών. Χάθηκαν οι περιουσίες των δημοτών μας», λέει χαρακτηριστικά η κα. Νάνου.

«Ο αιγιαλός γέμισε με απίστευτες ποσότητες πετρελαίου και τέσσερις παραλίες έχουν αδειάσει από κόσμο, που μέχρι πρότινος τις επέλεγε. Η έκταση του προβλήματος και οι συνέπειες που θα υπάρχουν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Σεληνίων, Γεώργιος Μουστάκας.

Μάλιστα, ο Ναυταθλητικός Όμιλος Σεληνίων συνδράμει τις προσπάθειες η κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, για την προστασία των πολιτών.

Απομάκρυνση της άμμου, ατμοπλύσιμο στα βράχια

rypansi13 (840 x 560)

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σαρωνικού, Παναγιώτης Χατζηπέρος, αναφερόμενος στον τρόπο απορρύπανσης της περιοχής, υπογραμμίζει ότι ««βασικός μας στόχος ήταν να μειώσουμε το κίνδυνο διαρροής της πετρελαιοκηλίδας και της επέκτασής της, αυτό το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν στο 100%».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκτηση των ποσοτήτων πετρελαίου με τα βυτιοφόρα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα. «Κατόπιν, θα απομακρύνουμε την άμμο από τις ακτές και θα γίνει εξονυχιστικό πλύσιμο των βράχων με ατμό», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά το σφράγισμα δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II» η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ, σύμφωνα με τους αρμοδίους, η απορρυπαντικές ενέργειες θα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και κατά τις βραδινές ώρες.

Πάντως, άγνωστη παραμένει ακόμη η ποσότητα που έχει διαρρεύσει από το ναυάγιο στη θάλασσα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.