Σεληνική «Άλως»: Το «στέμμα» γύρω από το φεγγάρι

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να δουν χθες το βράδυ, όσοι κοίταξαν τον ουρανό και το φεγγάρι. Γύρω από τη σελήνη είχε σχηματιστεί ένα δαχτυλίδι που ήταν ορατό σε πολλά μέρη της Ελλάδας εφόσον δεν υπήρχε συννεφιά. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στη μετεωρολογία ως Άλως (halo), ένα φαινόμενο που εντυπωσιάζει ιδίως όταν συνδυάζεται με ένα μεγάλο φεγγάρι. Το ολόγιομο φεγγάρι καλύφθηκε από ένα φωτεινό στέμμα, φαινόμενο το οποίο προκλήθηκε από τη διάθλαση και την ανάκλαση του φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών.

Οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τη Σελήνη. Καθώς, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων,τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό.

Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως. Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση. Ανάλογα όμως της θέσης του Ήλιου ή της Σελήνης, το φαινόμενο της άλω μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συναφή φαινόμενα όπως στήλες, φωτεινός σταυρός, περιζενιθιακό τόξο κ.ά.

Οι παλαιοί ψαράδες έλεγαν ότι από 24 ή 48 ώρες από την εμφάνιση αυτού του φαινομένου έρχεται κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση