Σε δόσεις η εξαγορά δασών

Το ένα πέμπτο της αξίας της δασικής έκτασης την οποία εκχέρσωσαν έως το 1975 πρέπει να καταβάλουν οι καταπατητές αγρότες για να συνεχίσουν να την καλλιεργούν. Οι καταπατητές γεωργοί που προέβησαν σε εκχερσώσεις από το 1975 έως το 2007 θα πληρώσουν το ένα τρίτο της αξίας του δάσους για να νομιμοποιήσουν την παράνομη χρήση. Επίσης, από την υποχρέωση καταβολής τέλους για αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες εξαιρούνται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και οι περιπτώσεις αναδασμών.

Η υπουργική απόφαση, που εξειδικεύει το κόστος διατήρησης της αγροτικής χρήσης καταπατημένων εκτάσεων από αγρότες (την οποία προέβλεψε ο ν.4280/14 και επέκτεινε ο ν.4467/17) δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ, πατώντας ΕΔΩ). Οπως ορίζει, για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου 1975, ο αγρότης που τις εκμεταλλεύεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», μπορεί:

• Αν ήταν δημόσια δάση ή δασικές εκτάσεις, να διατηρήσει τη χρήση καταβάλλοντας το 20% της αξίας τους.

• Αν ήταν δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, το 15% της αξίας τους.

• Αν ήταν ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις, το 12,5% της αξίας τους.

Για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν από το 1975 έως την 7η Μαρτίου 2007, οι αγρότες μπορούν να διατηρήσουν τη χρήση, εφόσον:

• Αν ήταν δημόσια δάση ή δασικές εκτάσεις, καταβάλουν το 30% της αξίας τους.

• Αν ήταν δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, καταβάλουν το 25% της αξίας τους.

• Αν ήταν ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις, το 22,5% της αξίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη κατηγορία, οι αγρότες-καταπατητές πρέπει να πραγματοποιούν οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει το όφελος από την καλλιέργεια της έκτασης, εκτός αν αυτή επιδοτείται (από τον ΟΣΔΕ), στην οποία περίπτωση χρειάζεται γνωμοδότηση από το δασαρχείο. Η πληρωμή του προστίμου εξαγοράς της έκτασης ή νομιμοποίησης της χρήσης μπορεί να καταβληθεί σε έως 100 δόσεις, με ελάχιστη τα 30 ευρώ. Οταν το ποσό αποπληρωθεί, τότε η αλλαγή χρήσης πρέπει να καταχωριστεί στο υποθηκοφυλακείο/κτηματολογικό γραφείο και είναι πλήρως μεταβιβάσιμη.

dasiko_paradeigmata (600 x 375)

Οπως ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η αίτηση πρέπει να κατατεθεί έως τη 12η Ιουνίου (οπότε και λήγει η παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών). «Με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της γεωργικής καλλιέργειας στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία των δασικών εκτάσεων, μειώνεται το γραφειοκρατικό και διοικητικό βάρος και το κόστος φακέλου και αποκαθίσταται η συμβατότητα των χρήσεων, χωρίς πρόβλημα στις αγροτικές επιδοτήσεις», ανέφερε.

Το ερώτημα βέβαια είναι πώς θα υπολογίζεται η αξία της καταπατημένης/εκχερσωμένης έκτασης, καθώς το δάσος δεν έχει αντικειμενική αξία. Οπως αναφέρεται, θα χρησιμοποιείται η «αξία δάσους», μια έννοια που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια για να υπολογιστεί το αντάλλαγμα λ.χ. για μια έγκριση επέμβασης (π.χ. για την κατασκευή ενός δρόμου, μιας κτηνοτροφικής μονάδας). Η «αξία δάσους» λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η κλίση του εδάφους, το είδος της βλάστησης κ.λπ. και κινείται συνήθως στα 600 ευρώ/στρέμμα. Τα χρήματα πάντως θα κατατεθούν στο Πράσινο Ταμείο, υπέρ του Φορέα Δασών.

Δασικοί χάρτες

Με άλλη απόφαση, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξαίρεσε από την υποχρέωση καταβολής τέλους αντίρρησης για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών τους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά και τις περιπτώσεις εκτάσεων που έχουν προέλθει από αναδασμό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση