Σε εφαρμογή το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στη Λήμνο - 1.000 δωρεάν κάδοι

Σε εφαρμογή τέθηκε στον δήμο Λήμνου, το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, με τη διάθεση 1.000 κάδων κατοικίες και σχολεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστούν τα οικιακά απόβλητα και κατ’ επέκταση τα απορρίμματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα οργανικά υπολείμματα (τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων, χαρτί κουζίνας, φύλλα και κλαδέματα, φίλτρα καφέ και πολλά άλλα) σε πλούσιο οργανικό μείγμα, που στη συνέχεια θα το χρησιμοποιήσουν ως λίπασμα για τα φυτά.

Σύμφωνα με τον δήμο, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου, στο Παπουτσίδειο Μέγαρο, 1ο Όροφο ή ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Με την κομποστοποίηση απολαμβάνουμε πολλαπλά οφέλη. Μεταξύ άλλων:

  • Βοηθά στη μείωση των απορριμμάτων που μεταφέρονται στους κάδους απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ με οφέλη για το περιβάλλον και μείωση του κόστους διαχείρισης.
  • Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας.
  • Βελτιώνουμε την ποιότητα του κήπου και των φυτών μας. Οργανικά και ανόργανα συστατικά επιστρέφουν στη γη, κάνοντάς την περισσότερο γόνιμη και βελτιώνοντας τη φυσική δομή του χώματος.
  • Έχουμε δωρεάν λίπασμα.

Η οικιακή κομποστοποίηση προβλέπεται τόσο από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Λήμνου, όσο και από το Εθνικό (ΕΣΔΑ) και το Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου). Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση