Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες τέθηκαν από εχθές σε ισχύ σχετικά με τους στόχους ΑΠΕ και εξοικονόμησης για το 2030, καθώς δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Ε.Ε. την περασμένη Παρασκευή.

Αναλυτικότερα, αποτελούν μέρος των προσπαθειών απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας ως το 2050, όπως αναλύθηκε στην κλιματική στρατηγική της Κομισιόν που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Platts, ο κανόνας περί της χωριστής διακυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων εφαρμόζεται από σήμερα και τα κράτη-μέλη θα έχουν διορία ως τα τέλη Ιουνίου του 2021 για να τον ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία και ως τις 25 Ιουνίου του 2020 για να κάνουν το ίδιο για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Και οι δύο κανόνες περιλαμβάνουν επιθεώρηση το 2023 για να κριθεί η πορεία επίτευξής τους εν όψει του 2030.

Ο κανόνας διακυβέρνησης προβλέπει επίσης την υποβολή στην Ε.Ε. όλων των εθνικών σχεδιασμών των κρατών μελών ως τα τέλη του 2018.

Οι παραπάνω τρεις ρυθμίσεις μαζί με την αναθεωρημένη οδηγία για την αποδοτικότητα των κτηρίων συνιστούν το μισό "καθαρό ενεργειακό πακέτο" που πρότεινε η Κομισιόν το Νοέμβριο του 2016. Πλέον, απομένουν τέσσερις ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν την ετοιμότητα, τη διακυβέρνηση του ACER και το σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.