Σε τελική ευθεία κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες

Για το καλοκαίρι του 2021 μετατίθεται και επισήμως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών. Το φετινό φθινόπωρο ξεκινούν η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας ταυτόχρονα σε όλο το υπόλοιπο της χώρας, καθώς και η προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στους Δήμους Αθήνας, Λαμίας, Λιβαδειάς και Βόλου για να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες την ακρίβειά τους. Οσο για τους δασικούς χάρτες, τον Σεπτέμβριο θα αναρτηθεί ακόμα 8%, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Ο νέος ορίζοντας ολοκλήρωσης των δύο σημαντικών έργων συμπεριελήφθη στο αναθεωρημένο μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ελεγχος προόδου

«Δεν ήταν κάτι για το οποίο χρειάστηκε να πιέσουμε. Προκύπτει από τον χρόνο ολοκλήρωσης των συμβάσεων της κτηματογράφησης, που υπεγράφησαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο και έχουν περιθώριο 40 μηνών», εξηγεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», Χριστίνα Κλωνάρη. Το αναθεωρημένο μνημόνιο περιλαμβάνει μόνο την υποχρέωση υποβολής ενός νέου χρονοδιαγράμματος με ενδιάμεσες ημερομηνίες-στόχους τόσο για το κτηματολόγιο όσο και για τους δασικούς χάρτες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της προόδου. Νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης, η 31η Ιουνίου 2021. «Οι θεσμοί θέλουν μόνο να βεβαιωθούν ότι το έργο βρίσκεται πλέον σε τροχιά ολοκλήρωσης», καταλήγει.

Παράλληλα, καθώς η απαραίτητη περίοδος προετοιμασίας ολοκληρώνεται, κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία. Οσον αφορά το κτηματολόγιο, το φθινόπωρο (πιθανότατα τον Οκτώβριο) θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σχεδόν σε όλη τη χώρα, στις περιοχές που δεν έχουν μέχρι σήμερα κτηματογραφηθεί. «Καλό θα είναι το διάστημα αυτό οι πολίτες να κινητοποιηθούν: να αναζητήσουν τίτλους και, αν υπάρχουν, τοπογραφικά», λέει η κ. Κλωνάρη.

Εξαιρούνται πέντε ομάδες περιοχών: 1. Κυκλάδες (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Θήρα, Μήλος, Κέα, Κύθνος). 2. Θεσπρωτία - Κέρκυρα. 3. Ρέθυμνο. 4. Χανιά. 5. Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου).

Οι συμβάσεις για την κτηματογράφηση των περιοχών αυτών δεν έχουν ακόμα υπογραφεί εξαιτίας δικαστικών προσφυγών των μελετητικών γραφείων που τις διεκδίκησαν και δυστυχώς η εκδίκασή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει λάβει αρκετές αναβολές, παρά το εξαιρετικά επείγον της υπόθεσης (είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν μέσα στον Ιούνιο).

Στις αρχές του φθινοπώρου ξεκινά και η προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στις «ορφανές» περιοχές, που ξεκίνησαν να κτηματογραφούνται... το 2008 αλλά δεν τελείωσαν ποτέ: πρόκειται για τους Δήμους Αθήνας, Λαμίας, Λιβαδειάς και Βόλου. Η προανάρτηση είναι το στάδιο εκείνο της διαδικασίας κατά το οποίο ο πολίτης μπορεί να ελέγξει ηλεκτρονικά την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλωθεί (χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis), ώστε στην κανονική ανάρτηση των στοιχείων (στην οποία ο πολίτης θα λάβει ταχυδρομικά το «απόσπασμα» του κτηματολογικού φύλλου) να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη.

Οσον αφορά τους δασικούς χάρτες, τον Ιούνιο υπογράφονται οι συμβάσεις για το υπόλοιπο 46% της χώρας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την επικαιροποίηση των παλαιών χαρτών (πολλοί από τους οποίους καταρτίστηκαν πριν από πέντε-έξι χρόνια, όπως οι χάρτες όλης της Αττικής και έπειτα... έμειναν στα συρτάρια, εξαιτίας της απροθυμίας των διοικούντων να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες αντιδράσεις). Η κατάρτιση θα πρέπει, όπως αναφέρεται και στο αναθεωρημένο μνημόνιο, να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2019, προκειμένου να μπορεί να χρησιμεύσει στην κτηματογράφηση. Το επόμενο πακέτο αναρτήσεων, για το 8% της χώρας έρχεται τον Σεπτέμβριο, ενώ έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν το 2017. «Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες έχουν πλέον ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα και χρειάζεται πολύ στενή παρακολούθηση για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις», λέει η κ. Κλωνάρη. «Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε όλο αυτό: γνωρίζουμε ότι σύντομα θα τελειώσουμε, οριστικά».

Τα καταπατημένα

Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξήγγειλε μια νέα ρύθμιση, η οποία επιτρέπει την κύρωση ενός χάρτη πριν εξεταστούν όλες οι αντιρρήσεις.

Με τον τρόπο αυτό ο δασικός χάρτης θα «κλείνει» ταχύτερα, ενώ οι όποιες αλλαγές προκύψουν κατά την εξέταση των αντιρρήσεων θα προστίθενται στη συνέχεια.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης παράταση της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων για όσους δασικούς χάρτες είναι ήδη σε ανάρτηση έως το τέλος του Ιουλίου.

Τέλος, παρέτεινε έως τον Αύγουστο του 2020 τη δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων δασικών εκτάσεων από τους αγρότες/καταπατητές, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης... ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση