Σημαντικές ζημίες στις καλλιέργειες ροδάκινου στην Ημαθία

Μέχρι και στο 70% υπολογίζεται ότι φτάνει η μείωση της παραγωγής των ροδάκινων λόγω καρπόπτωσης σε ορισμένα αγροτεμάχια στην Ημαθία, εξαιτίας των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που έπληξαν τις καλλιέργειες τις προηγούμενες ημέρες, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών, Χρήστος Γιαννακάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι παραγωγοί «είναι φέτος απελπισμένοι και ίσως για πρώτη φορά τόσο ανήσυχοι», καθώς ο ΕΛΓΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να καταβάλει αποζημιώσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές που τους προσφέρονται για την αγορά της παραγωγής τους είναι εξαιρετικά χαμηλές.

«Το ποσοστό της ζημίας ήταν σημαντικό. Καρπόπτωση, καρποί που μαράγκιασαν, με σημάδια στον φλοιό, κι αυτό σε μια εποχή που τα ροδάκινα πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους για τον παραγωγό. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε ζημίες, που σε μεγάλο βαθμό δεν καλύφθηκαν (από τον ΕΛΓΑ), με το επιχείρημα ότι έγιναν από βροχοπτώσεις στη διάρκεια της ανθοφορίας, οπότε δεν περιλαμβάνονται στις καλύψεις. Δυστυχώς κι αυτή τη φορά ο ΕΛΓΑ έλαβε αρνητική θέση. Προφανώς δεν θέλει να πληρώσει, λόγω των ταμειακών δυσχερειών που αντιμετωπίζει, για αυτό και επικαλείται παρατραβηγμένες ερμηνείες των κανονισμών, για να μη δώσει αποζημιώσεις», υποστηρίζει ο κ. Γιαννακάκης.

Όπως λέει, στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τη «Ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα» αναφέρεται ότι «το σκάσιμο των καρπών [...] είναι η συνήθως συναντόμενη καλυπτόμενη ζημία». «Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το "συνήθως", που προφανώς δεν σημαίνει "αποκλειστικά", προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι "οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση", ό,τι δηλαδή έχει συμβεί αυτές τις ημέρες στις καλλιέργειες που επλήγησαν στην Ημαθία», σημειώνει ο κ. Γιαννακάκης.

Προσθέτει ότι υπάρχει γνωμοδότηση - τεκμηρίωση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, που αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ροδάκινα οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση, με άμεσες ζημιές την προσυλλεκτική καρπόπτωση και τη συρρίκνωση του φλοιού των καρπών: ζημιές δηλαδή, που  όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης, καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.