«Σκούπα» τεραστίων διαστάσεων θα απορροφά ρύπους από τον αέρα (φωτο)

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία, με τουλάχιστον 400.000 θανάτους να αποδίδονται στην κακή ποιότητα του αέρα κάθε χρόνο. Τώρα, η ολλανδική εταιρεία Envinity σχεδιάζει την πρώτη μεγάλη εξωτερική «σκούπα» του κόσμου, για την απορρόφηση των τοξικών σωματιδίων που παράγονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες απευθείας από την ατμόσφαιρα.

Η εταιρεία παρουσίασε το πρωτότυπο σε πρόσφατη βιομηχανική έκθεση στο Άμστερνταμ. «Πρόκειται για ένα μεγάλο βιομηχανικό φίλτρου μήκους περίπου οκτώ μέτρων, κατασκευασμένο από χάλυβα. Τοποθετείται πρακτικά στην κορυφή των κτηρίων και λειτουργεί σαν μια μεγάλη ηλεκτρική σκούπα. Μία μεγάλη στήλη αέρα περνάει μέσα από το φίλτρο και βγαίνει καθαρή», εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Χενκ Μπούρσεν.

222

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συσκευή φιλτράρει το 100% των μικρών σωματιδίων και το 95% των εξαιρετικά μικρών σωματιδίων. Μπορεί να φιλτράρει τεράστιες εκτάσεις, προσλαμβάνοντας αέρα από μία ακτίνα 300 μέτρων, και να επεξεργαστεί έως και 800.000 κυβικά μέτρα αέρα μέσα σε μόλις μία ώρα. Το Ενεργειακό Κέντρο Ερευνών της Ολλανδίας έχει ήδη δοκιμάσει το πρωτότυπο.

Πάνω από το 90% των ανθρώπων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίθενται σε σωματίδια σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα μικροσωματίδια, που παράγονται κυρίως από εκπομπές οχημάτων και αεροπλάνων, ή κατά τη διάρκεια της καύσης απορριμμάτων και αποβλήτων, είναι καρκινογόνα, βλάπτουν το νευρικό σύστημα και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και άλλες σοβαρές παθήσεις του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος.

333

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ισχυρίζονται πως το σύστημα φιλτραρίσματος είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο, και ότι ήδη πολλά αεροδρόμια, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη συσκευή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση