Σκύρος: Η Λιναριά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Λιμένων «EcoPorts»

του Νίκου Αβουκάτου

Φοιτητές από κάθε βαθμίδα της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οι επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος και η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνα Σκαναβή βρέθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επικοινωνίας για την κλιματική αλλαγή, το οποίο έλαβε χώρα στο Γκρατς της Αυστρίας.

Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδυάζουν την εκπαίδευση, την έρευνα και την περιβαλλοντική φροντίδα. Με το επιτυχημένο και αναγνωρισμένο «Skyros Project», οι δύο αυτοί φορείς έχουν καταφέρει να αναδείξουν το νησί της Σκύρου.

Κατά τη διάρκειά του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν πέντε εργασίες βασισμένες στη Σκύρο και τον λιμένα της, την Λιναριά. Η θεματολογία της μοναδικής ελληνικής συμμετοχής κάλυπτε τον σχεδιασμό πακέτου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης βασισμένο σε έναν μικρό λιμένα, όπως αυτόν της Σκύρου, τον σχεδιασμό εφαρμογών (apps) για άμεση γνώση και χρήση της περιβαλλοντικής πληροφορίας από το κοινό, την σημαντικότητα των Οικο-πόλεων στην προώθηση Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Συμπεριφοράς, την εκπαίδευση και δυναμική των μέσων ενημέρωσης προς την κινητοποίηση για την αλλαγή συμπεριφορών απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, και με την εφαρμογή της τεχνολογίας και πληροφορικής των επικοινωνιών μέσω ψηφιακής αφήγησης ιστοριών ως μέσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου γνωστή πλέον ως «Skyros Project» έχει παγιωθεί και εξελιχθεί με την συνεχή παραγωγή επιστημονικών περιβαλλοντικών εργασιών που βασίζονται στις καινοτόμες δράσεις που αναλαμβάνονται στο λιμάνι της Σκύρου.

«Mε τη συμμετοχή μας σε συνέδρια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά και με την ανταπόκριση στις προσκλήσεις δεκάδων φορέων, βασική επιδίωξή μας είναι η παρουσίαση του προγράμματος "Skyros Project"», είπε στη Greenagenda.gr η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνα Τσαμπούκου - Σκαναβή.

Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν ήταν οι ακόλουθες:

  • Το λιμάνι της Λιναριάς: Ένα διαδραστικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.
  • Επικοινωνώντας για την Αειφορία: Προωθώντας ένα εργαλείο αυτό-αξιολόγησης για τα Eco-Village.
  • Επικοινωνία της κλιματικής αλλαγής: Μια εφαρμογή φιλική προς τον χρήστη.
  • Εκπαίδευση και κινητοποίηση μέσα από τα μέσα ενημέρωσης: Μπορούν να επηρεάσουν την προθυμία κινητοποίησης για την κλιματική αλλαγή;
  • Εκπαιδεύοντας για την κλιματική αλλαγή μέσα από το ψηφιακή αφήγηση σε παιδιά ηλικίας 10-13 ετών στην Ελλάδα.

Οι επικεφαλής των ερευνητικών εργασιών που παρουσιάστηκαν ήταν οι Υποψήφιοι Διδάκτορες Αριστέα Κουνάνη, Καλλιόπη Μαρίνη, Βαλεντίνα Πλάκα, Παρασκευή Θεοδώρου και Εμμανουήλ Αυγερινός.

Την ερευνητική ομάδα πλαισιώνουν οι προπτυχιακοί φοιτητές Ευαγγελία Τσαγάκη-Ρεκλείτου, Στεφανία Πολλάκη, Χαρίκλεια Ουρσουζίδου, Γεωργία Κορέση, Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος, Αθανάσιος Κουκούλης, Γεώργιος Μαρίπας, Κωνσταντίνα-Χριστίνα Βρατσάνου, Ευφροσύνη Καλογύρου, Ηλίας Ναστούλας, Σταύρος Βαλκανάς.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επικοινωνίας για την κλιματική αλλαγή συμμετείχαν με επιστημονικές εργασίες, καθηγητές Πανεπιστημίων και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί και φοιτητές, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Νότιο Αφρική, Την Αυστρία, την Νορβηγία, την Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία, την Ολλανδία, τις Φιλιππίνες, την Κένυα, το Πακιστάν, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Λ.Τ Σκύρου).

Η Λιναριά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Λιμένων «EcoPorts»

Στις αρχές του έτους, το λιμάνι της Λιναριάς, έγινε το νέο «EcoPorts» στα 92 λιμάνια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Λιμένων «EcoPorts» . Ο ορθός προσανατολισμός στη διαχείριση του Λιμανιού, η εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών και η σταθερή επί σειρά ετών διοικητική στόχευση έφεραν ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα που αντανακλά άμεσα στο νησί της Σκύρου. Η συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου με το τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα περιβαλλοντικά προγράμματα που εφαρμόζονται στο Λιμάνι συνεχώς από το 2015, η ετήσια πρακτική άσκηση των φοιτητών του τμήματος περιβάλλοντος του Π.Α. με τη συμμετοχή άνω των 50 φοιτητών κάθε χρόνο, οι περιβαλλοντικές και τουριστικές διακρίσεις, οι συνεχείς

Βραβεύσεις και οι υψηλές επιδόσεις του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου & του «Skyros Project» έδωσαν στο λιμάνι της Λιναριάς μια θέση στο Ευρωπαϊκό δίκτυο των «EcoPorts» https://www.ecoports.com/network

«Πρόκειται για μια ακόμη επιτυχία του λιμένα Λιναριάς η πρόσφατη αναγνώριση του ως ένα από τα "EcoPorts". Αυτό είναι άλλο ένα αποτέλεσμα της καινοτόμου συνεργασίας του Λιμενικού Ταμείου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΛΤ Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος.

Το λιμάνι της Λιναριάς έγινε το 8ο ελληνικό λιμάνι –το πρώτο τοπικής σημασίας λιμάνι- μετά τα Εθνικά Λιμάνια των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Βόλου, Ραφήνας και ΔΛΤ Ρεθύμνου που εκπροσωπούν την Ελλάδα και βρίσκονται μεταξύ των 92 Ευρωπαϊκών «EcoPorts».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση