Σοβαρός τραυματισμός θαλάσσιας χελώνας από ταχύπλοο σκάφος στον κόλπο του Λαγανά

Οι συγκρούσεις ταχύπλοων σκαφών με θαλάσσιες χελώνες συνεχίζονται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Ένας νέος τραυματισμός θαλάσσιας χελώνας λόγω σύγκρουσης με σκάφος  σημειώθηκε στον κόλπο του Λαγανά. «Είναι το  δεύτερο περιστατικό φέτος και ήταν αναμενόμενο γιατί καθημερινά καταγράφουμε πολλές παραβάσεις, που τις κοινοποιούμε στις αρμόδιες αρχές, αλλά δεν επιβάλλονται κυρώσεις» λέει η Anna Lamaj, υπεύθυνη του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο.

Εν τω μεταξύ, οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τον κόλπο του Λαγανά φέτος, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται και αρκετοί εκφράζουν την  δυσαρέσκειά τους στέλνοντας σχετικά σχόλια στον ΑΡΧΕΛΩΝ. «Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι ένα σκάφος κινείται στη ζώνη που απαγορεύεται εντελώς η ναυσιπλοΐα  (Ζώνη Α) από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Το ίδιο εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ένα σκάφος που κινείται με ταχύτητα πάνω από το όριο των 6 ναυτικών κόμβων που έχει θεσπιστεί για το υπόλοιπο μέρος του κόλπου (Ζώνες β και Γ)» λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, δικηγόρος, συντονίστρια του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα θέματα προστασίας.

«Η παραβίαση τόσο του ορίου ταχύτητας όσο  και των περιορισμών που διέπουν τις ζώνες της θαλάσσιας περιοχής του ΕΘΠΖ ενέχει κινδύνους για τον τραυματισμό και την όχληση  για τις θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται στον Κόλπο Λαγανά. Η ενημέρωση των επισκεπτών καθώς και η τήρηση τoυ θεσμικού πλαισίου μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργίας ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για την Caretta caretta” λέει η Χαρίκλεια Μινώτου, WWF Ελλάς, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου.

Εκατοντάδες επισκέπτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πλοιάρια για να δουν τις χελώνες καρέττα-καρέττα στη θάλασσα, στην περιοχή του κόλπου που επιτρέπεται  η ναυσιπλοΐα. Πολλοί από αυτούς συμμετέχουν, χωρίς να το ξέρουν, σε μία μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται τα ζώα, γιατί  δεν τηρείται ο κώδικας ορθής συμπεριφοράς για την παρατήρησή τους.

Στην πράξη βλέπουμε όλα τα μέτρα να καταστρατηγούνται. Γύρω στα πέντε σκάφη πλευρίζουν κάθε χελώνα που συναντούν, πολλές φορές μάλιστα τα σκάφη πλησιάζουν κάθε ζώο σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και μένουν εκεί όσο θέλουν. Και το χειρότερο, άλλα σκάφη παραβιάζουν το όριο ταχύτητας πλεύσης και τραυματίζουν  ή και σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του έτους στον κόλπο του Λαγανά.

Ειδικότερα, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ και τα μέλη του ΕΘΠΖ έχουν διασώσει στο παρελθόν αρκετές χελώνες της περιοχής από κατάποση αγκίστρων. Από αυτές, τρεις ενήλικες αρσενικές έχουν πολύ ενδεικτικές ιστορίες. Η πρώτη,  ο «Αχιλλέας» είχε κακό τέλος μετά από σύγκρουση με ταχύπλοο το 2017. Η δεύτερη, ο «Ηρακλής»  βρίσκεται τώρα υπό περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με σοβαρά τραύματα και αναζητούνται πληροφορίες και αποδεικτικό υλικό σχετικά με τον τραυματισμό του, που έγινε μέσα στον Ιούλιο του 2019.

Η τρίτη, ο «Αγησίλαος» μετά από πολύμηνη περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, επέστρεψε στη θάλασσα αποθεραπευμένη στις αρχές Ιουλίου και έσπευσε μέσα σε λίγες ημέρες να καλύψει την απόσταση Αττική- Ζάκυνθος και να βρεθεί πίσω στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Ποια είναι η τύχη που την περιμένει;

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις, ΑΡΧΕΛΩΝ, Medasset και WWF Ελλάς, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν δράση για την εφαρμογή των κανονισμών στο θαλάσσιο χώρο, που αποτελεί περιοχή Προστασίας της Φύσης και την επιβολή κυρώσεων έτσι ώστε η προστασία της θαλάσσιας χελώνας  να μην είναι μόνο κατ’ όνομα στόχος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαθέτει αποδεικτικό υλικό σε σχέση με τον τραυματισμό της θαλάσσιας χελώνας τον Ιούλιο του 2019, παρακαλούμε να απευθυνθεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή στον Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση