Σουηδία: Εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας καίει, αντί για άνθρακα, ρούχα H&M

Η καύση των ενδυμάτων που έχουν αποσυρθεί από το εμπόριο, εκ μέρους της αλυσίδας λιανικής Hennes & Mauritz AB βοηθά ένα σουηδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να αντικαταστήσει τον άνθρακα, για καλό σκοπό.

Ο συνδυασμένος σταθμός θερμότητας και ηλεκτροπαραγωγής στο Βάστερας, βορειοδυτικά της Στοκχόλμης, από παραγωγή πετρελαίου και άνθρακα μετατρέπεται σε εγκατάσταση χωρίς ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει καύση ανακυκλωμένου ξύλου και σκουπιδιών, συμπεριλαμβανομένων των ενδυμάτων που η H & M δεν μπορεί να πουλήσει στο εμπόριο.

«Για εμάς είναι ένα υλικό που μπορεί να καεί», δήλωσε ο Jens Neren, επικεφαλής των προμηθειών καυσίμων στο Malarenergi AB, ένα χρησιμότητας που κατέχει και λειτουργεί το 54-χρονο εργοστάσιο περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) μακριά από τη Στοκχόλμη. «Ο στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε μόνο καύσιμο από ανανεώσιμα κι ανακυκλωμένα υλικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρόλο που η Σουηδία υπερηφανεύεται για ένα σχεδόν αποκλειστικά ελεύθερο σύστημα εκπομπών χάρις στα υδροηλεκτρικά, πυρηνικά και αιολικά της πάρκα, ορισμένοι δήμοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν άνθρακα και πετρέλαιο για τη θέρμανση κατοικιών και γραφείων κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων ημερών. Μετατρέποντας τα παλαιά εργοστάσια εις τρόπον ώστε να καίνε βιοκαύσιμα και απορρίμματα, η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία ελπίζει να βγάλει εκτός λειτουργίας, μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, τις τελευταίες μονάδες ορυκτών καυσίμων.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση