Στάχτη πάνω από 35.000 μαστιχόδεντρα στη Χίο

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν την επόμενη μέρα και τα επόμενα χρόνια, για ορισμένα από τα χωριά που επλήγησαν από την πυρκαγιά οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής και ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην ειδική κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΜΧ κ. Γιώργου Τούμπου από την πυρκαγιά κάηκαν περί τις 35.000 μαστιχόδεντρα από το σύνολο των 889.000 που είχαν δηλωθεί το προηγούμενο έτος σε όλο το νησί.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, τα χωριά Βέσσα, Λιθί και Ελάτα στερούνται πλέον την κύρια πηγή του εισοδήματός τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Βέσσα που πριν την πυρκαγιά του 2012 παρέδωσε 1.300 κιλά μαστίχι, το 2015 παρέδωσε μόνον 227 κιλά.

Επισήμανε ακόμα, σύμφωνα με το astraparis.gr, ότι τα χωράφια που είχαν καεί και το 2012 είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναφυτευθούν με μαστιχόδεντρα, καθότι απαιτείται ειδική προεργασία και προετοιμασία. Κατέληξε δε επισημαίνοντας την ανάγκη να καταστεί παγχιακό αίτημα η αποκατάσταση των ζημιών και η επαναφύτευση των καμένων περιοχών.

Ιδιαίτερα έκδηλη ήταν η αγωνία όλων των προέδρων των χωριών που επλήγησαν, οι οποίοι στις ομιλίες τους τόνισαν την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης όλων των ζημιών στην περιοχή (αγροτικοί δρόμοι, ύδρευση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.) και ζήτησαν την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, τόσο για την παραγωγή όσο και για το φυτικό κεφάλαιο, καθώς και την λήψη μέτρων φορολογικού χαρακτήρα για να μπορέσουν οι κάτοικοι να παραμείνουν και να συνεχίσουν την παραγωγή στα χωριά τους.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της καλλιέργειας της μαστίχας ήταν εξόχως χαρακτηριστική η παρατήρηση - πρόταση του προέδρου της Βέσσας κ. Καβουράκη, ο οποίος μίλησε για την δημιουργία υποδομής άρδευσης στην περιοχή του κάμπου, ώστε να αναπτυχθούν πλέον άλλες καλλιέργειες.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, συνοψίζοντας και όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν, επισήμανε ότι θα προτείνει την εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση των δασικών - αγροτικών δρόμων και επαναφύτευση με σχίνους των καμένων χωραφιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση