Σταθάκης: Άμεσα το ν/σ για ΔΕΠΑ, γεωθερμία, ΙΓΜΕ και λιγνίτες

Αυτήν την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΠΑ, τη γεωθερμία, το ΙΓΜΕ και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως για τη ΔΕΠΑ προβλέπεται διάσπαση σε δύο εταιρείες. Συγκεκριμένα, σε εταιρεία Υποδομών όπου θα ενταχθούν τα δίκτυα τα οποία θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και εταιρεία Εμπορίας στην οποία το Δημόσιο θα κρατήσει ένα μικρό ποσοστό και το υπόλοιπο θα ιδιωτικοποιηθεί.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε απαράδεκτο το εργασιακό καθεστώς στη ΔΕΠΑ καθώς πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων είναι μόνιμοι και υπάρχει υπερπολλαπλάσιος αριθμός εργολαβικών εργαζομένων. «Όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη γεωθερμία, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο και να δημιουργήσει μια νέα αρχή ενώ προβλέπεται ακόμη η ίδρυση νέου φορέα στη θέση του ΙΓΜΕ, ο οποίος αντικαθιστά τον υπάρχοντα.

«Φυσικά εκκρεμεί η επανεκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου πιθανόν να προσθέσουμε κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις», ανέφερε.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης υπογράμμισε ακόμη ότι για τη ΔΕΗ δεν χρειάζεται αύξηση των τιμολογίων. «Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα μειώνεται για δυο διαδοχικά χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, λόγω του ανταγωνισμού στην αγορά αλλά και εκπτώσεων που προσφέρει η ΔΕΗ. Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα από τη ΔΕΗ, χωρίς αυξήσεις τιμών ρεύματος, για τις οποίες είναι αρνητική η θέση της κυβέρνησης. Η εισπραξιμότητα το τελευταίο διάστημα στατιστικά δείχνει μια ικανοποιητική ροή από τις ρυθμίσεις που γίνονται μεμονωμένα ήδη από τη ΔΕΗ», πρόσθεσε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση