Σταθάκης: Οι ΑΠΕ το μέλλον της Ελλάδας - Τέσσερις άξονες για τις Ενεργειακές Κοινότητες

«Το μέλλον της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο μετασχηματισμός του τρόπου παραγωγής ενέργειας, με ορίζοντα το 2030, βασίζεται στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και την εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η πρωτοβουλία θέσπισης των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και του «χειμερινού πακέτου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν την άνοιξη του 2018.

Ο υπουργός τόνισε, επιπλέον, ότι ο τρόπος ανάπτυξης του τομέα των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα, έχει αλλάξει ριζικά. «Η πρώτη φάση, χαρακτηρίστηκε από υψηλές εγγυημένες τιμές, οδήγησε στην ανάπτυξη κυρίως του τομέα των φωτοβολταϊκών και αφορούσε κατά βάση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δεύτερη φάση, χαρακτηρίστηκε κυρίως από την ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού και αφορούσε μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς απαιτείται μεγάλο κεφάλαιο. Από εδώ και πέρα, προχωράμε σε διαγωνιστική διαδικασία, δεδομένου ότι πλέον οι τιμές των Α.Π.Ε. κινούνται σχεδόν σε ανταγωνιστικά επίπεδα, καθώς προσεγγίζουν την τιμή του φυσικού αερίου», εξήγησε.

Υπογράμμισε, δε, ότι κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η παραγωγή ενέργειας να συμπεριλάβει ένα νέο-κοινωνικό υποκείμενο, τις Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς μέχρι τώρα η παραγωγή ενέργειας αφορούσε αποκλειστικά μόνο επιχειρήσεις. Παρουσίασε στη συνέχεια, τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που είναι:

-η εισαγωγή της ενεργειακής δημοκρατίας

-η ενίσχυση της διείσδυσης Α.Π.Ε.

-η περιβαλλοντική αναβάθμιση του ενεργειακού συστήματος

-η προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής

«Η εισαγωγή της ενεργειακής δημοκρατίας, έχει τεράστια σημασία, καθώς επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας, στη βάση των τοπικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων και τοποθετεί τους πολίτες στην καρδιά του ενεργειακού μετασχηματισμού», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης και συμπλήρωσε: «Οι Ενεργειακές Κοινότητες καλούνται ακόμη, να δραστηριοποιηθούν στον μεγάλο πυλώνα της εξοικονόμησης ενέργειας όπου μπορούν επιφέρουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα, όπως είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας και των επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, βρίσκεται στο επίκεντρο του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς και του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. «Οι Ενεργειακές Κοινότητες δημιουργούν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την ανάπτυξη δράσεων σε αυτή την κατεύθυνση και ανακοίνωσε ότι άμεσα, θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας», κατέληξε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση