Στην Ελλάδα οκτώ στα δέκα λουλούδια είναι εισαγόμενα

Ξέρατε ότι το 80% των λουλουδιών που στολίζουν τις τελετές μας, τα μαιευτήρια, τα σπίτια μας, που συνοδεύουν την αγάπη και τις ευχές μας, προέρχονται από εισαγωγές και µόνο το 20% από Έλληνες παραγωγούς;

Τα άνθη εισάγονται κυρίως από την Ολλανδία η οποία θεωρείται η «Μέκκα» των λουλουδιών. Κι όμως, λίγες δεκαετίες πριν, η εικόνα ήταν ακριβώς η αντίστροφη: μόλις το 20% των λουλουδιών προέρχονταν από το εξωτερικό, ενώ το 80% καλλιεργούνταν στην Ελλάδα από ντόπιους παραγωγούς. Το κλίμα της χώρας μας είναι προσόν για την καλλιέργεια ανθέων και οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα ελληνικά είδη(άνθη, αρωματικά φυτά, πρασινάδες) ως «κρυμμένο θησαυρό» της πατρίδας μας. Η συρρίκνωση της ελληνικής ανθοπαραγωγής, οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων,οικονομικών και κοινωνικών. Παράλληλα η οικονομική κρίση πλήττει βαριά τον κλάδο.

Υπάρχει όμως, σύμφωνα με το athina984.gr, μια αγορά στην Αθήνα που διαθέτει αποκλειστικά μόνο άνθη Ελληνικής προέλευσης και τα μέλη της είναι όλοι ανθοπαραγωγοί αγρότες και όχι έμποροι. Πρόκειται για την «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών» τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών, που βρίσκεται στα Άνω Πατήσια στη θέση Προμπονά.

Στον, τεσσεράμισι στρεμμάτων, χώρο ο οποίος ανήκει στα περίπου 170 μέλη του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών. λειτουργούν περίπου 70 καταστήματα χονδρικής πώλησης κομμένων λουλουδιών. Οι πόρτες ανοίγουν σχεδόν αξημέρωτα από τις 6.00 και έως τις 11.00 το πρωί έχουν κλείσει. Κάθε Σάββατο η αγορά είναι ανοιχτή για το κοινό, γίνεται δηλαδή και λιανική πώληση.

Ο Αθήνα 9.84 επισκέφτηκε την αγορά και παρευρέθηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, που διοργάνωσαν οι παραγωγοί στοχεύοντας να ανατρέψουν την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους, µε έρευνα και επενδύσεις σε ενδηµικά αυτόχθονα ανθοκοµικά φυτά.

«Πετύχαμε την µεταφορά των δρεπτών ανθέων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13%, όπου υπάγονται και τα άλλα αγροτικά προϊόντα» μας λέει, ο Κώστας Ηρειώτης ταμίας του συνεταιρισμού. «Επιτέλους» συνεχίζει, «αναγνωρίζεται ότι είμαστε αγρότες, επίσης καταφέραμε την εξαίρεση των ανθοπαραγωγών από την κοστοβόρα συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων στα ανθοκομικά και τα δασικά είδη, ωστόσο ακόμα δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήµατα του κλάδου μας».

Η ανθαγορά, στην οδό Ανθέων 21, ανάμεσα στις πολυκατοικίες της Ριζούπολης, είναι ένα μεγάλο κυκλικό υπόστεγο και γύρω γύρω μικρά μαγαζάκια κάποια από αυτά είναι ψυγεία. Στη μέση ένα καφενεδάκι. «Να έρθετε πρωί, που έρχονται οι νταλίκες από την Κρήτη και από άλλα μέρη της Ελλάδας» μας προτείνει ο κ. Ηρειώτης «κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή γίνεται η τροφοδοσία της αγοράς, ξεφορτώνονται χιλιάδες τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, γεμίζει ο τόπος χρώμα και ευωδιές».

«Οι Έλληνες έμποροι δεν υποστηρίζουν τους Έλληνες παραγωγούς» μας εξηγεί, ανθοπώλης της περιοχής, εκτός της κεντρικής αγοράς, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «κι αυτό γιατί κάποια στιγμή οι παραγωγοί σταμάτησαν να τους πιστώνουν και στράφηκαν στις εισαγωγές. Είναι δύσκολο οι παραγωγοί μας να ανταγωνιστούν την Ολλανδία η οποία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης, όμως η χώρα μας με το υποτροπικό κλίμα παράγει ποιοτικότερα λουλούδια Οι Ολλανδοί αγοράζουν από όλο τον κόσμο,τα βαφτίζουν Ολλανδικά και τα εξάγουν. Αν προσθέσετε και ότι το κράτος εδώ δεν βοηθά ούτε στηρίζει την ανθοκομία έχετε την απάντηση γιατί εισάγουμε το 80% των λουλουδιών».

Για ελπιδοφόρες νέες προοπτικές στην ανθοκαλλιέργια έκανε λόγο η Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ενημερώνοντας μας για την συνεργασία του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με την Κεντρική Ανθαγορά για την υλοποίηση προγράμματος αξιοποίησης αυτοφυών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας για ανθοκομική χρήση.

«Η Ελλάδα, επισημαίνει η κ. Μαλούπα, «έχει την πλουσιότερη χλωρίδα της Ευρώπης ανά μονάδα επιφάνειας, με 1640 έως 3.130 φυτικά είδη σε κάθε μια από τις 13 περιοχές της. Από αυτά τα 1470 είναι ενδημικά και αυτοφυή, δηλαδή, μοναδικός θησαυρός για την χώρα μας. Πρόκειται για πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, ανεκμετάλλευτο από τους Έλληνες μέχρι σήμερα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση