Στην Ελλάδα 18 εκατ. τόνοι βιοαποβλήτων μένουν ενεργειακά ανεκμετάλλευτοι

του Νίκου Αβουκάτου

Συναντήσεις τύπου Β2Β μεταξύ γερμανικών επιχειρήσεων και ελληνικών εταιρειών του ενεργειακού τομέα πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας και Εκμετάλλευση Οργανικών Απορριμμάτων στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων», που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με τη συμμετοχή ειδικών και εκπροσώπου του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.

Η ημερίδα πραγματοποιείται ως μέρος της επιχειρηματικής αποστολής των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού υπουργείου. Στην ημερίδα λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι επιχειρήσεων, αλλά και υψηλόβαθμοι παράγοντες φορέων από τον χώρο της οικονομίας, της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιστημών.

Η βιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους πιο ενεργοβόρους τομείς κάθε χώρας, έχει σημαντικό περιθώριο μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας για την παραγωγική διαδικασία, μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών.

Στη βιομηχανία τροφίμων-ποτών, η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει συνεχώς να αποτελεί βασική προτεραιότητα των επιχειρήσεων. Η σωστή και ορθολογική διαχείριση της ενέργειας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων και των εκπομπών των αερίων ρύπων. Επίσης, η εκμετάλλευση οργανικών απορριμμάτων μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών (θέρμανσης, ψύξης, ηλεκτρισμού κτλ.).

Στην ημερίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, παρουσιάζονται λύσεις που προτείνουν οι γερμανικές εταιρείες με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία τους στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βιοενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι επτά γερμανικές εταιρείες παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ εξειδικευμένοι Έλληνες και Γερμανοί εισηγητές αναλύουν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τις δυνατότητες εφαρμογής και τις προοπτικές χρήσης των σχετικών τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τις επόμενες τρεις μέρες, θα πραγματοποιηθούν ατομικές συναντήσεις B2B εκπροσώπων των επτά γερμανικών επιχειρήσεων με ελληνικές εταιρείες, ως μέρος σειράς δράσεων που υλοποιεί το Επιμελητήριο με στόχο την επίτευξη μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Ο Ματίας Χόφμαν, διευθυντής του Παραρτήματος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην τρίτη κατά σειρά εκδήλωση με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας και εκμετάλλευσης οργανικών απορριμάτων. Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει μια τεράστια ανεκμετάλλευτη ποσότητα 18 εκατομμυρίων τόνων οργανικού αποβλήτου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην ημερίδα συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών, όπως κατασκευαστές μονάδων βιοαερίου, εξαρτημάτων - τεχνολογιών εξοπλισμού, καθώς και εταιρείες προετοιμασίας για την καλύτερη επεξεργασία των βιοαποβλήτων.

Ο Μπέργκαρντ Φασάουβερ, εκπρόσωπος Ινστιτούτου με 70 ερευνητικές μονάδες, αναφέρθηκε στη σημασία των θετικών επιπτώσεων της αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων για το περιβάλλον, την παραγωγή ενέργειας και τη μετατροπή του σε λίπασμα στη Γεωργία. «Είμαστε εδώ γιατί υπάρχει ένα δυναμικό αξιοποίησής τους στην Ελλάδα. Στη Γερμανία συλλέγεται ένας μεγάλος όγκος αποβλήτων κυρίως από τα νοικοκυριά, όμως στη βιομηχανία τροφίμων συγκεντρώνεται μόλις το 10%-20% των βιοαποβλήτων», είπε τονίζοντας ότι «υπάρχει αρκετός δρόμος».

Από την πλευρά του, ο Μίκαελ Κράφτζιγκ, εκπρόσωπος εταιρείας που ειδικεύεται στην κατασκευή μονάδων επεξεργασίας λυμάτων με επίκεντρο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση των ΑΠΕ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο διαθέσιμο οργανικό υλικό από οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφικά απόβλητα και τρόφιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, από αυτό το υλικό, περίπου το 70% με 75% υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.