Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Χωρικό Σχεδιασμό

του Θοδωρή Καραουλάνη

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες το βράδυ το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «Χωρικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη» και ξεκινά άμεσα η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Η Greenagenda είχε καταγράψει (μόνη..) από τη Δευτέρα ότι το ΥΠΕΝ θα καταθέσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εντός της εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο που αλλάζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του νόμου 4269/2014, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στο σύνολό του, θα συζητηθεί από αυτήν ήδη την εβδομάδα στο Κοινοβούλιο.

Το Υπουργείο ωστόσο επέλεξε έναν μάλλον ανορθόδοξο τρόπο να ανακοινώσει την κατάθεση του νομοσχεδίου, καθώς αυτό έγινε γνωστό με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ που αναφέρεται σε ένα επείγον αλλά παρεμπίπτον ζήτημα (για την παράταση του μεταβατικού καθεστώτος για το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών), το οποίο περιλαμβάνεται ως διάταξη στο κατατεθέν (χθες το βράδυ) νομοσχέδιο για το Χωρικό Σχεδιασμό.

Πέραν αυτού, το Υπουργείο δεν έδωσε επισήμως στη δημοσιότητα ούτε το νομοσχέδιο ούτε ενημέρωση για τυχόν αλλαγές από το σχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση.

Η Greenagenda όμως έχει καταγράψει αναλυτικά τόσο τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης όσο και τις πρώτες αντιδράσεις και την κριτική που ασκήθηκε αρχικά.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των αρμόδιων φορέων τόσο στην επιτροπή της Βουλής όσο και στη δημοσιότητα.

Πάντως κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος τόνισαν στην Greenagenda ότι η έμφαση του Υπουργού Γιώργου Σταθάκη, όσον αφορά το πολιτικό πλαίσιο, θα δοθεί με το πλαίσιο «επιστροφή στην κανονικότητα», καθώς είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός και οι ξεκάθαροι κανόνες στον χωρικό σχεδιασμό, ώστε να έχουν ασφάλεια δικαίου οι επενδυτές.

Πιο αναλυτικά, από το ΥΠΕΝ σημειώνουν ότι ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή πρόκειται να τονίσει ότι η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης μετατράπηκε στη χώρα της εξαίρεσης και αυτό επηρέασε και το θεσμικό πλαίσιο για το χωρικό σχεδιασμό. Ωστόσο, όπως αναμένεται να εξηγήσει, η κυβέρνηση επαναφέρει την κανονικότητα, ενσωματώνοντας το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο, καθώς οι επενδυτές δεν προσελκύονται με χαριστικές εξαιρέσεις, αλλά με ξεκάθαρους και σταθερούς κανόνες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση που φέρνει ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, για την παράταση της χρηματοδότησης των Φορέων Προστασίας Περιβάλλοντος για το 2017 από το Πράσινο Ταμείο, καθώς και η αναστολή των συγχωνεύσεών τους, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Greenagenda.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση