Στον «πάγο» οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ σε Σύρο, Πάρο, Τήνο και Μύκονο

του Θοδωρή Καραουλάνη

Πλησιάζει η ώρα που τα πρώτα τέσσερα γνωστά, τουριστικά νησιά των Κυκλάδων θα «αποχαιρετίσουν» την παραγωγή ενέργειας με καύση πετρελαίου, καθώς ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει την ηλεκτρική διασύνδεσή τους με τον ηπειρωτικό κορμό.

Με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση πετρελαίου σε Σύρο – Πάρο – Τήνο και, λίγο αργότερα, Μύκονο, από τις οποίες ηλεκτροδοτούνται σήμερα τα τέσσερα νησιά, θα τεθούν σε «κατάσταση ψυχρής εφεδρείας», δηλαδή θα παύσει η λειτουργία τους και θα ενεργοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης του Συστήματος.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για ένα πιο «πράσινο» περιβάλλον στα νησιά των Κυκλάδων, των οποίων οι κάτοικοι θα σταματήσουν να υφίστανται την καθημερινή όχληση από την καύση πετρελαίου και μαζούτ – και ταυτόχρονα βελτιώνεται και η γενική εικόνα τους ως τουριστικών προορισμών. Ταυτόχρονα δίνεται λύση (μέσω των εργαλείων του Συστήματος που εφαρμόζονται και στην ηπειρωτική χώρα) και στο πρόβλημα των διακοπών ρεύματος λόγω υψηλής ζήτησης τη θερινή τουριστική περίοδο, που οι πετρελαϊκοί σταθμοί δεν μπορούσαν να καλύψουν.

Το, εν εξελίξει, έργο «Διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Υψηλής Τάσης» του ΑΔΜΗΕ χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα 2007-2013» και «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Συνολικά διατίθενται για το έργο σχεδόν 390 εκατομμύρια ευρώ (115.486.818,62 ευρώ την περίοδο 2007-2013 και 273.573.044,17 ευρώ την περίοδο 2014-2020). Το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα τεχνικά σύνθετο έργο, το οποίο ολοκληρώνεται σε τρεις φάσεις, και εξασφαλίζει την αξιόπιστη, οικονομική και επαρκή τροφοδότηση των νησιών Σύρου, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου και Νάξου με ηλεκτρική ενέργεια για τα προσεχή 30-40 χρόνια.

Η σύνδεση και το «άνοιγμα» του διακόπτη για την τροφοδοσία των τεσσάρων νησιών από την Ηπειρωτική χώρα αποτελεί το επιστέγασμα της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του σημαντικού έργου και του περάσματος στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης. Η Α΄ φάση που ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ αλλά και σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο με αντίστοιχα καλώδια. Μετά τις απαραίτητες προσαρμογές στο σχεδιασμό του αρχικού έργου (που μελετήθηκε το 2005 και εξίνησε το 2009), η πρώτη αυτή φάση της διασύνδεσης ξεκινά από το Κέντρο Υψηλής Τάσης στο Λαύριο και μέσω υποβρύχιου τριπολικού καλωδίου μήκους 108 χλμ., καταλήγει στη Σύρο. Από εκεί ξεκινά ένα άλλο υποβρύχιο καλώδιο μήκους 33 χλμ. Το οποίο καταλήγει στο στα βόρια της Τήνου. Παράλληλα, ένα άλλο, δεύτερο καλώδιο μήκους περίπου 46 χλμ συνδέει τη Σύρο με την Πάρο, ενώ ένα τρίτο καλώδιο σχεδόν 35 χλμ. (που καθυστερεί λίγο περισσότερο) θα συνδέσει τη Σύρο με τη Μύκονο. Σε αυτή τη φάση, όπως γίνεται κατανοητό, η Σύρος αποτελεί τον κόμβο της διασύνδεσης. Η Β΄ φάση περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Η Γ΄ φάση περιλαμβάνει δεύτερη καλωδιακή σύνδεση του Λαυρίου με τη Σύρο μέχρι το 2022. Παράλληλα «τρέχει» από τον ΑΔΜΗΕ η αναβάθμιση υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρου-Ευβοίας και Άνδρου-Τήνου με εγκατάσταση νέων υποβρυχίων καλωδίων.

Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη από την παύση λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων, αλλά και την ασφάλεια ηλεκτρικής παροχής που διασφαλίζει η ηλεκτρική διασύνδεση, υπάρχουν και οικονομικά οφέλη, κυρίως για όλους τους καταναλωτές ρεύματος της υπόλοιπης Ελλάδας. Και αυτό γιατί όλοι οι λογαριασμοί ρεύματος επιβαρύνονται με τις γνωστές χρεώσεις ΥΚΩ, δηλαδή τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας για την επιδότηση της ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Χονδρικά υπολογίζεται ότι από τα μέχρι 800 εκατ. ευρώ (αναλόγως του κόστους του πετρελαίου) ετησίως που στοιχίζει η επιδότηση των ΥΚΩ για πετρελαϊκούς σταθμούς κλπ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, περίπου 100 εκ. ευρώ αφορούν τα νησιά των Κυκλάδων που διασυνδέονται τώρα, οπότε προοδευτικά (μετά από απόφαση της ΡΑΕ) θα μειωθεί αντίστοιχα και το ποσό που θα επιμερίζεται σε κάθε λογαριασμό ρεύματος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση