«Στοπ» σε νέο ανθρακωρυχείο στη Βρετανία για λόγους κλιματικής αλλαγής

Το Υπουργείο Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας απέρριψε σχέδια για νέο ανθρακωρυχείο στην περιοχή Νορθάμπερλαντ, με αιτιολογία τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για την πρώτη απόρριψη που βασίζεται στις ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα έχει δεσμευθεί να καταργήσει τη χρήση άνθρακα στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025.

Ο βουλευτής Σατζίντ Τζαβίντ απέρριψε τη σύσταση του Βρετανού Επιθεωρητή Προγραμματισμού, παρά την έγκριση του νομαρχιακού συμβουλίου του Νορθάμπερλαντ. Αν εγκρινόταν, το έργο θα ολοκληρωνόταν πριν από το 2025 και θα απασχολούσε περίπου 100 άτομα. Ωστόσο, το ορυχείο θα βρισκόταν κοντά στον κόλπο Ντράριτζ και θα προκαλούσε σοβαρές ζημιές στο οικοσύστημα και το τοπίο, πέρα από τη συμβολή στην κλιματική αλλαγή.

Η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα λεπτομερές υπόμνημα από το Υπουργείο Κοινοτήτων, εξηγώντας ότι ο Τζαβίντ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το έργο «θα είχε σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή, κάτι που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στον προγραμματισμό του υπουργείου».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, πραγματοποιεί σταθερά βήματα προς την κατάργηση του άνθρακα, του καυσίμου που τροφοδότησε τη βρετανική Βιομηχανική Επανάσταση. Το περασμένο καλοκαίρι, σημειώθηκε η πρώτη ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 135 χρόνια, που οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν πραγματοποίησαν καύση άνθρακα. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο άνθρακας αντιπροσώπευε λιγότερο από το 7% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου το περασμένο έτος, από 40% το 2012.

Δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν φέτος, αφήνοντας μόνο έξι σε λειτουργία.

Πηγή φωτογραφίας: EPA

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση